Industriële woontrend: betonreplica’s met unieke producteigenschappen

juli 12, 2019
Industriële woontrend: betonreplica’s met unieke producteigenschappen

Er zijn zo van die woontrends die de vluchtige rages overstijgen en hoogstens lichtjes mee evolueren met de tijd. De industriële woonstijl is er zo één. Naast zwart staal zorgt vooral beton voor die gegeerde industriële knipoog met een ruw kantje. Naast het echte materiaal duiken er steeds meer replica’s op die de look van beton verenigen met andere unieke producteigenschappen. Enkele innovatieve materialen toegelicht.

Gesinterde steen

Beton als keukenwerkblad? Kan perfect. Maar hou er wel rekening mee dat het materiaal lang niet zo kras- en vlekbestendig is en meer onderhoud vergt dan een aantal alternatieven. En laat het nu net die alternatieven zijn die uitpakken met betonkleuren die ‘the real stuff’ qua look goed benaderen. Recent werd het Dekton Industrial-gamma nog uitgebreid met enkele nieuwe betonkleuren met verrassende textuur en durf. Dekton is een gesinterde steen die helemaal niet poreus is en uitblinkt qua slijt-, vlek- en krasbestendigheid. Als je al een snijplank gebruikt, is dat vooral om je messen te beschermen. Het is ook zeer goed bestand tegen hitte wat maakt dat je je hete kookpot zo van het vuur op het werkblad mag zetten. Het materiaal leent zich niet alleen voor onderhoudsvriendelijke werkbladen maar ook voor wanden, badkamers, veel belopen vloeren en buitengevels.

dekton-kitchen-lunar-1-jpg

Dekton Industrial Lunar met subtiele betonstructuur tegen een witte basis. (foto Dekton)

Kwartscomposiet

Voor wie liever kiest voor een werkblad in kwartscomposiet met betonlook zijn er onder meer de nieuwe Silestone-kleuren Brooklyn en Silver Lake met structuur Raw. Dit laatste maakt dat je de schijnbare imperfectie van beton niet alleen ziet maar ook voelt, zonder in te boeten aan het onderhoudsgemak. Daarnaast biedt het Belgische label Diresco, gespecialiseerd in innovatieve kwartscomposieten, eveneens twee mooie betonkleuren aan: Crea Beton Light en Dark met respectievelijk lichte en donkerdere betontint. Ook dit plaatmateriaal in kwartscomposiet is vloeistofdicht, perfect vlekbestendig en krasvrij. Het leent zich voor allerlei toepassingen in de keuken en het interieur. Let wel: voor hete potten gebruik je best wel een onderzetter. De hitte kan bij kwartscomposiet verkleuringen veroorzaken.

silestone-kitchen-brooklyn-jpg

De look van beton met de productvoordelen van kwartscomposiet: Silestone Brooklyn. (foto Silestone)

silestone-raw-silver-lake-jpg

Wandbekleding in Silestone Raw Silver Lake met ruw reliëf en matte afwerking. (foto Silestone)

Solid surface

Tot slot nog een woordje over het massief oppervlaktemateriaal of ‘solid surface’ waarvan onder meer Corian en Hi-Macs bekende merken zijn. Solid surface onderscheidt zich door een aantal unieke eigenschappen: het is een minerale steen die zich weliswaar laat bewerken als hout. Daarnaast kan het naadloos verlijmd worden wat maakt dat ook je meterslange kookeiland of spatwand geen enkele zichtbare naad vertoont. Solid surface voelt zacht en warm aan én, niet onbelangrijk, kan ook gebogen en ronde vormen aannemen. Door het op te warmen wordt het materiaal soepel waarna designers er de meest opmerkelijke ontwerpen mee creëren. Een werkblad dat naadloos en met een lichte buiging overgaat in een spatwand? Of voorzien van een ingewerkte spoelbak zonder naden waar het vuil zich kan schuilhouden? Is perfect mogelijk. Qua krasbestendigheid moet solid surface wel de duimen leggen ten opzichte van gesinterde steen en kwartscomposiet. Daar staat tegenover dat beschadigingen, zowel kleine krassen als grotere schade, kan hersteld worden. Verkrijgbaar in tal van massieve kleuren, waaronder ook betontinten. Zo lanceerde Hi-Macs een heuse Concrete collection met vijf verschillende betonkleuren. Aan keuze, met ander woorden, geen gebrek.

hi-macs_application__chic-concrete-jpg

Een toepassing van solid surface Hi-Macs in de kleur Chic Concrete. (foto Hi-Macs)