10 tips voor een betere akoestiekin huis

juni 12, 2019
10 tips voor een betere akoestiek in huis

Last van een slechte akoestiek in je woning? Vind je die galm in je woonkamer maar niks? Je bent heus niet de enige. Dit is een logisch gevolg van onze strakkere en minimalistische manier van wonen. Met deze tips doe je er iets aan.

Oorzaak van de galm

We kiezen massaal voor een strak en minimalistisch interieur met open ruimtes en met hardere materialen: veel glas, staal, beton, tegels en laminaat. De geluidsgolven worden amper nog geabsorbeerd en kaatsen alle richtingen uit. Gevolg: de tv die nagalmt, gesprekken die bijna onverstaanbaar worden, een onrustig gevoel. Het is een probleem van deze tijd. Gelukkig valt er wat aan te doen. Naast een aantal huis-tuin-en-keukentips zijn er ondertussen firma’s die zich specialiseren in professionele akoestische oplossingen, voor bedrijven maar ook voor de woning thuis. Hoomed bundelt 10 tips voor een betere akoestiek in huis.

1. Gestoffeerde meubels

Een sofa met stoffen bekleding absorbeert meer geluid dan een (kunst)lederen fauteuil. Gestoffeerde stoelen kunnen op hun beurt bijdragen tot de akoestiek in de eetplaats.

2. Tapijt

Een dik en hoogpolig tapijt op je giet- of tegelvloer doet wonderen, ook voor de gezelligheid. Niet strak genoeg? Dan bestaan er tal van alternatieven, onder meer in vilt.

De Aziatisch geïnspireerde Lan-collectie van Gan, met naast een tapijt ook gestoffeerde meubelen en bijhorende kamerschermen. Design Studio Neri&Hu. (foto Gan Rugs)

akoestiek-gan-rugs-lan-jpg

3. Kurk of vinylvloer

Vasttapijt is uiteraard passé. Maar heb je al eens gedacht aan kurk- of een vinylvloer? Of een vloer die beton imiteert maar het eigenlijk niet is? De materialen absorberen het geluid en garanderen een aangename akoestische ervaring. Let wel: de ene vinyl is de andere niet. Zo zijn er de Rigid-vloeren van Quick-step met een meerlagige kern en beschermende toplaag. Nieuw van Santana is de Mineral-klikvloer met 100% natuurlijke tegels gemaakt van steengruis, houtvezels en natuurlijke harsen. Warm, veerkrachtig én geluiddempend dankzij een aangepaste onderlaag. De tegels zijn verkrijgbaar met verschillende beton-, steen- en parketdessins.

(infra) De geluiddempende Rigid vinylvloeren van Quick-Step. (foto Quick-Step)

akoestiek-quickstep_rigidvinyl-jpg

(infra) Nieuw van Santana: de 100% natuurlijke Mineral-collectie. (foto Santana)

akoestiek-santana-mineral-beton-poligrijs-jpg

4. Gordijnen en kussens

Logischerwijze dragen ook dikke gordijnen en voldoende sierkussens bij tot een betere akoestiek. Al is uiteraard niet iedereen gewonnen voor een overdaad aan huistextiel en interieurstoffen.

Kussens van Blomus in harmoniërende aarde- en beigetinten, zandkleur en grijs. Geweven in puur katoen, of in een mix van katoen en vlas. (foto Blomus)

akoestiek-blomus-huistextiel-jpg

5. Geluiddempend behang in textiel

Wie kiest voor een strak interieur, houdt het vaak liever bij schilderwerk. Toch loont het de moeite om een wand met behang in textiel te overwegen. Dit futuristisch ogend Enigma Flex 3D-behang van Arte past niet alleen perfect in een eigentijdse woonwereld, maar draagt ook bij tot een betere akoestiek.

De Arte Enigma Flex wandbekleding met 3D-textiel. (foto Arte)

akoestiek-arte-enigma-flex-jpg

6. 3D-wandpanelen

Naast behang bestaan er wandpanelen die het geluid dempen én tegelijk een hoog designgehalte hebben. De panelen van 3D Walldecor, gemaakt van bamboe, mogen gezien worden en overschilder je gewoon in een kleur naar keuze.

7. Akoestische (foto)panelen

Dit zijn wandpanelen met een speciale akoestische vulling en al dan niet gepersonaliseerde kunst- of fotoprint. Door te kiezen voor een systeem met vervangbaar doek kun je op termijn de afbeelding wisselen.

Een Incatro ARTpanel met akoestische kern van 5 cm dik en vervangbaar doek. (foto Incatro)

akoestiek-incatro-artpanel-jpg

8. ‘Stille’ lampen

De gesprekken aan de eettafel minder laten nagalmen? Dat kan ook met speciale akoestische verlichtingselementen, lichtpendels gemaakt uit geluidsabsorberende materialen.

De akoestische lamp BuzziHat van BuzziSpace. (foto BuzziSpace)

akoestiek-buzzispace-buzzihat-jpg

9. Wild van vilt

Vilt is een uitstekende geluidsdemper. Je vindt vilten objecten in de vorm van (licht)pendels, poefs, tapijten, kamerschermen en originele wanddecoratie.

Het nieuwe Arc Wall Panel in vilt van Blå Station, geïnspireerd op het Colosseum in Rome. (foto Blå Station)

akoestiek-bla-station-arc-jpg

Deze vilttegels van Hey-Sign laten zich naar wens combineren tot een modern kunstwerk met relief. (foto Hey-Sign)

akoestiek-hey-sign_relief-jpg

10. Groene stiltemaker

Of wat dacht je van ‘groene kunst’ aan de muur? BuzziMood omvat verschillende geometrische panelen met een metalen frame en mos erin. Zoals vele andere creaties van BuzziSpace heeft ook BuzziMood een akoestisch karakter. Door de structuur van het rendiermos in verschillende microvakjes worden de geluidsgolven beter geabsorbeerd.

BuzziMood met geluidsabsorberend groen. (foto BuzziSpace)

akoestiek-buzzispace_buzzimood-jpg