Cosy Sunday maakt komaf met de winteruur-blues

oktober 15, 2019
Cosy Sunday maakt komaf met de winteruur-blues

Onderzoek toont aan: Belgen snakken naar huiselijke gezelligheid tijdens de herfst en winter. Zeker van zodra de wintertijd ’s avonds nog een extra uurtje daglicht inpikt, komt het erop aan om het binnen extra knus te maken. Met kaarslicht, bijvoorbeeld. En net daarom roept Spaas 27 oktober uit tot ‘Cosy Sunday’.

Winterse gezelligheid met kaarslicht

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober draaien we de klok een uurtje terug. Drie uur wordt twee uur. Gevolg: ’s avonds wordt het weer aanzienlijk sneller donker. En daar zien heel wat Belgen tegenop, zo blijkt uit een onderzoek van iVOX voor kaarsenproducent Spaas. Bijna de helft van de Belgen compenseert het gebrek aan zonlicht met series op tv, wandelingen én kaarsen. Net daarom maakt Spaas van 27 oktober een ‘Cosy Sunday’ die de overgang van winter- naar zomertijd moet verzachten. Tips nodig? Je vindt ze op www.cosysunday.be.

cosy-sunday_3-jpg

Onderzoeksbureau iVOX peilde in totaal bij 1.000 Belgen naar hun beleving van de seizoenen en hun idee over gezelligheid. Enkele resultaten op een rij:

1. Herfst en winter zijn de minst favoriete seizoenen

Er werd gepolst naar het meest geliefde seizoen. Wat blijkt? Lente en zomer scoren allebei even goed, terwijl de herfst (11%) en winter (4%) het lang niet zo goed doen. Bijna de helft van de Belgen heeft tijdens deze seizoenen minder energie en een kwart gaat zelfs ongezonder leven. Vooral het gebrek aan zonlicht is de boosdoener. Wel kijken Belgen in het najaar uit naar de winterse kost, het gezellig samenzijn en de feestdagen. Ook genieten we dan van tv-series (43%), een wandeling (36%) en kaarsen (33%).

cosy-sunday_4-jpg

2.Vlamingen en Walen denken anders over gezelligheid

Negen op de tien Belgen worden blij van een gezellig huis of knusse omgeving. Bovendien vindt 80% dat we meer gezellige momenten zouden moeten inlassen. Wat deze ‘gezelligheid’ juist inhoud, verschilt per landsregio. Voor Vlamingen is dit synoniem met rust, een moment om niet met te veel dingen bezig te zijn. Walen koppelen gezelligheid net aan ambiance, aan verschillende activiteiten en aan vaker samenzijn met anderen.

3.Vrouwen én mannen houden van kaarslicht

90% van de Belgen vindt kaarslicht gezellig en 80% brandt regelmatig thuis een kaars. Wat opvalt: mannen (81%) doen nauwelijks onder voor vrouwen (90%). Weg met de clichés! De meesten verkiezen nog altijd theelichtjes (63%), gevolgd door geurkaarsen (49%) en cilinderkaarsen (26%). Maar ook hier noteren we regionale verschillen: waar Vlamingen opvallend vaker theelichtjes branden (82%), steken Franstaligen sneller een geurkaars aan.

cosy-sunday_7-jpg