Hoe kies ik een dressing of inloopkast?

juni 12, 2019
Hoe kies ik een dressing of inloopkast?

Lijkt het wel of je nooit plaats genoeg hebt voor je kleren? En waar is nu weer die blouse of broek die je snel wilt aantrekken? Een dressing op maat of modulaire inloopkast geënt op je huis én garderobe is dé oplossing. Ga te rade bij een vakman die je kan adviseren en begeleiden in het ontwerp, de inrichting en de realisatie van de dressing van je dromen. Want voor meer dan eender welk ander meubel is het bij een inloopkast belangrijk om vooraf goed na te denken over het ontwerp én de invulling van de kast.

(infra - foto MisuraEmme)

dressing-misuraemme_palo-alto-walk-in-closet-jpg

Open kastconcept

Kastruimte lijk je nooit genoeg te hebben. Daarom kiezen heel wat bouwlustigen voor een inloopkast of dressing op maat waarin alle linnengoed, kledij en accessoires ordelijk kunnen worden weggeborgen. Overzicht is het grootste voordeel van een open dressing. Een dressing is doorgaans een aparte ruimte waarin men een kastindeling zonder fronten voorziet. Zonder ook maar één deur te moeten openen, heb je meteen een overzicht op je garderobe. Heel handig, al moet je het extra stof op de leggers en kledij er wel bij nemen. Sommige merken bieden daarom dressings aan met glazen kastfronten. Deze oplossing houdt het midden tussen een dressing en kast met deuren, zonder dat je het overzicht op de kastinhoud verliest.

Bezint eer ge begint: 10 vragen

Voor je concrete plannen maakt, is het belangrijk eerst een inventaris te maken van wat je waar in de dressing kwijt wil. De antwoorden op deze 10 vragen zijn bepalend voor de indeling.

  1. Wat is de verhouding van de benodigde dressingruimte voor hem/haar?

  2. Wil je een gezinsdressing? Voorzie je met andere woorden al dan niet plaats voor de (toekomstige) kinderkledij? Deze komt logischerwijze onderaan.

  3. Wat wil je hangen en wat stapelen?

  4. Wat moet onder en wat komt boven?

  5. Maak een onderscheid tussen lange jassen en jurken, blouses en hemden en tot slot shorts en rokjes (hoge, middelhoge en lage kastmodules).

  6. Maak een inventaris van je schoenen: platte schoenen, hoge hakken en laarzen. Hoeveel ongeveer van elk? Vergeet ook de handtassen en hoeden niet.

  7. Wat wil je in een lade of eventueel toch achter een front?

  8. Wens je een juwelenlade voor precieuze voorwerpen?

  9. Moeten er ook grote voorwerpen zoals reiskoffers worden opgeborgen?

  10. Wil je een mans-(of vrouws-)hoge spiegel in de dressing?

Apart of geïntegreerd in de slaapkamer

Een dressing is op twee manieren te realiseren: door bij de bouw van je huis meteen een aparte kamer te voorzien of door een deel van de bestaande slaapkamer – op voorwaarde dat die ruim genoeg is - af te scheiden. Het is zeker geen must, maar vaak wordt er wel een deur voorzien die slaapkamer en inloopkast scheidt. Grote schuifdeuren zijn hiervoor zeer gegeerd. Soms zijn deze voorzien van glasvlakken, al dan niet gematteerd of getint, die je een discrete glimp doen opvangen van de kastinhoud. Probeer wel de hoeveelheid daglicht in de dressing te beperken, dit om te voorkomen dat de kleuren van je kledij zouden verbleken. Is er een raam in de dressing, voorzie dan sowieso de nodige zonwering.

(infra - foto Camber)

dressing-camber-batibouw-dressing-3-jpg

Accessoires voor de inloopkast

Met behulp van al dan niet uittrekbare leggers, kantelbare roedes, manden, stropdas- en pantalonhouders, schoenenrekken, dozen, lades en tal van andere accessoires creëer je je persoonlijke inloopkast. Plafondhoge kasten kunnen worden uitgerust met een speciale garderobelift waardoor je makkelijk bij de kledij aan de hoge roedes kunt. Klinkt dit als muziek in de oren, maar heb je spijtig genoeg geen ruimte voor een dressing? Geen nood, tegenwoordig bestaan er ook slaapkamerkasten, met naar wens schuif-, vouw- of draaideuren, waarvan je het interieur naar wens met al deze snufjes kunt uitrusten. Kasten met de allures van een dressing. In dit geval wordt er wel eens van een ‘wanddressing’ gesproken. Dezelfde luxe, een ander concept.

(infra) De Cubiflex van TA'OR is multifunctioneel: het is een opbergplek voor ondergoed, dassen, sieraden of andere kleine voorwerpen. Ideaal voor een dressinglade. De lussen zijn aanpasbaar door clips toe te voegen of weg te halen. Zo ontstaan er vakken van verschillende grootte. Cubiflex stelt orde op zaken in je lades en zorgt ervoor dat je het overzicht behoudt. (foto TA’OR)

dressing-ta-or_kg_cubics_valentijn1-jpg

(infra) Een dressing van 25m², maatwerk van Camber, met een centraal eiland (handig wanneer men kleren wil opplooien), laden met verschillende compartimenten (voor juwelen, riemen, handtassen, enz.) en een slim ontworpen zitbank om schoenen aan te doen. (foto Camber)

dressing-camber-batibouw-dressing-1-jpg

(infra) Deze Wardrobe Private, nieuw van Flou, kan worden uitgerust met glazen deuren en houdt het midden tussen een open dressing en een gesloten kast. Design Emanuela Garbin. (foto Flou)

dressing-flou_private_02-jpg

(infra) Deze Palo Alto walk-in closet van MisuraEmma gaat voor volledige transparantie in combinatie met een exquis design. Design Gianni Borgonovo. (foto MisuraEmme)

dressing-misuraemme_palo-alto_01-jpg