De romantiek van de Engelse countryside in je woonkamer

april 23, 2019
De romantiek van de Engelse countryside in je woonkamer

Van de tijd die je thuis doorbrengt, breng je het grootste deel door in je woonkamer. Je woonkamer moet gezellig voelen, een thuis zijn. Het interieur moet bij je passen, iets zeggen over wie je bent en je een fijn gevoel geven.

Hernieuwde populariteit cottage interieur

De landelijke inrichtingsstijl blijft onveranderlijk populair. Sterker nog, de landelijke stijl is bezig aan een nieuwe opmars. Dit heeft mogelijk te maken met de toenemende hectiek van het dagelijks leven. Je werkt hard en op weg naar huis is het filerijden. Als je dan thuis komt, verlang je naar rust. De landelijke stijl is gebaseerd op de stijl van de oude Engelse cottages. Het gebruik van natuurlijke tinten en eenvoudige vormgeving ademt rust en charme uit. Zodra je binnenkomt, stap je in een ontspannende bubble, waardoor je kunt relaxen en bijtanken.

hoomed_landelijk_wonen_interieur4-jpg

Voor elke woning

Het mooie aan deze cottage stijl is dat het echt niet nodig is een vrijstaand huisje op de hei te hebben om dit interieur tot zijn recht te laten komen. Zolang je een aantal basisprincipes in acht neemt, kan élke woning worden omgetoverd tot een eigen cottage. Zelfs een klein appartement op de 9e verdieping.

hoomed_landelijk_wonen_interieur3-jpg

Basisprincipes van een landelijk cottage interieur

De landelijke cottage-stijl is afkomstig uit Engeland. In de loop der tijd zijn er ook invloeden uit Frankrijk en de VS ingekropen. Natuurlijk hebben we in België onze eigen draai aan de stijl gegeven. Daardoor is de stijl erg breed en divers. Toch zijn er een aantal basisprincipes aan te wijzen die bij elk landelijk interieur te herkennen zijn.

Eenvoudige traditionele vormgeving Het meubilair in een landelijk interieur is eenvoudig en puur. Geen ingewikkeld design, maar traditionele vormen, waarbij rechte lijnen en ronde vormen op natuurlijk wijze samengaan. Meubels in een cottage interieur zijn praktisch en vrij van onnodige franje.

Natuurlijke materialen De landelijke interieurstijl kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke materialen. Hout, glas, stof en steen vormen in een cottage woonkamer een geheel. Geen van de materialen voert de boventoon, zoals bijvoorbeeld RVS dat doet in een industrieel interieur. Alles is uitgebalanceerd en ademt rust uit.

Rustige kleuren Wat ook bijdraagt aan de rustgevende uitstraling van het landelijk interieur is het gebruik van natuurlijke en rustige kleuren. Denk aan wit (in al haar nuances), aardkleuren en pasteltinten. Het draait niet om grote contrasten, maar om een vredig samenzijn. Dat geldt ook voor de kleuren.

hoomed_landelijk_wonen_interieur2-jpg

Variaties binnen de cottage stijl

Binnen de bovengenoemde basisprincipes is veel variatie mogelijk. Daardoor kunnen twee interieurs er heel anders uitzien, maar wel eenzelfde basisgevoel uitademen. Als je kiest voor meubels van massief hout (zoals eiken) en strakke vormgeving krijgt je interieur een modernere uitstraling. Kies je juist voor het gebruik van veel natuurlijk materiaal zoals riet en jute, dan voelt de woonkamer meer traditioneel. De kleurkeuze heeft grote invloed op de sfeer. Kies je pastelgeel en lichte natuurtinten voor een warme, knusse uitstraling? Of val jij voor de romantiek van wit met kleuraccenten in (pastel)paars en roze? Tenslotte kun je met accessoires accenten aan je kamer geven. Als een natuurlijke woonbeleving voor jou centraal staat, ga je voor mooie planten. Ga je voor “cottage kitsch”? Vul je interieur dan met vintage objecten. Rommelmarkten zijn een geweldige plek voor unieke woonaccessoires. Een landelijke woonkamer in de cottage-stijl is gezellig en rustgevend, met een persoonlijke touch. Je kunt er echt alle kanten mee op.