Duurzame én mooie ledlampen

december 13, 2019
Duurzame én mooie ledlampen

De gloeilamp is out en ledlicht is helemaal in. Logisch: ledlampen zijn een stuk energiezuiniger en duurzamer. Op termijn komt ledverlichting ook goedkoper uit. Zelfs de spaarlamp moet de duimen leggen voor de ledlamp, zowel op vlak van efficiëntie als duurzaamheid. Bovendien is er zowel van de lichtkwaliteit, het design als het aanbod van de ledlampen de laatste jaren aanzienlijk werk gemaakt. Meer nog, steeds vaker krijgt de ledlamp een esthetische vedettenrol toebedeeld. Op zoek naar origineel en exclusief ledlicht? Hier brandt de lamp!

Ledlamp als blikvanger

Sommigen denken met enige nostalgie terug aan die gloei- en kooldraadlamp met kronkelende gloeidraad die voor fascinerend licht zorgt. Niet nodig, ook voor deze retrolampen bestaan er ondertussen volwaardige én energiezuinige led-alternatieven. Sommige modellen gaan zelfs de designtoer op en verrassen door hun uitgepuurd of eigenzinnig ontwerp. Er is een groeiend aanbod van originele ledlampen die meer doen dan alleen maar functioneel licht leveren. De lampen zitten niet langer verstopt in de luster of de lampenkap maar maken een essentieel onderdeel uit van het design. In sommige gevallen bestaat het lichtarmatuur uit niet meer dan een snoer, fitting en lichtpeer in de vorm van een led-filamentlamp. Een verlichtingstrend die zich resoluut doorzet.

Klassiek, vintage of modern

Tegenwoordig bieden bijna alle gekende merken een aantal led filamentlampen aan. Zo ook Philips, met een gamma ledlampen die ontworpen zijn om gezien te worden. Vooreerst zijn er de decoratieve ledlampen die een klassiek of vintage design combineren met moderne technologie. Aan maar ook uit, de decoratieve ‘kooldraad’ ledlampen mogen te allen tijde gezien worden. Naast de retrolampen met zichtbare gloeispiralen zijn er ook de meer eigentijdse alternatieven met strakke en minimalistische uitstraling. Combineer ze bijvoorbeeld met een extra lang snoer dat je rond een haak drapeert of tot een bolletje draait. Kies voor een vintage snoer met goudkleurige fitting voor een retro look of een modern snoer met zwarte fitting voor een meer minimalistische uitstraling.

philips-1-jpg

Vintage of industrial chique? De Philips led filamentlampen laten je de keuze. (foto Philips)

Mondgeblazen en exclusieve led filamentlampen

Op zoek naar meer exclusieve en unieke ledlampen? Op de recente designbeurzen vielen heel wat bijzondere pareltjes te rapen. Van Tala is de sculpturale Voronoi reeks met mondgeblazen lampen in verschillende formaten tot wel 40 cm lang. De organische vorm is geïnspireerd door de natuur en bezorgt deze collectie haar uniek cachet. Nog meer bijzondere, decoratieve én handgemaakte ledlampen bij het Nederlandse Calex. De meest bijzondere vormen vind je in de XXL-reeks met naar keuze een spiegelachtige titanium of een klassieke gouden coating. Zo is er de Alicante lamp die iets weg heeft van een druiventros met binnenin een golvend ledfilament. Mooi op zich, maar vooral ook gecombineerd met de andere vormen uit de collectie.

tala_voronoi-iii_cluster-of-9-jpg

De mondgeblazen Tala Voronoi III lampen met een formaat van 20 op 40 cm. (foto Tala)

calex-xxl-valencia-titanium-sfeerfoto-jpg

Deze Alicante lamp van Calex heeft iets weg van een druiventros. (foto Calex)

Designer ledlampen

Designers wereldwijd leggen zich toe om van de ledlamp iets bijzonders te maken. Zo is er onder meer de nieuwe Led Circus lamp, gezien bij het Scandinavische Nud Collection, met binnenin als het ware een ‘lichtstaaf’. Van het Londense Buster + Punch is de Buster Bulb, een opmerkelijke designerlamp die verkrijgbaar is in drie finishes: Cristal, Gold en Smoked. Op zoek naar nog meer kleurtjes? Nexel Edition heeft met de nieuwe Rubis ledcollectie ondertussen glazen lichtpeertjes in verschillende vormen én tinten: van olijfgroen over oceaanblauw tot roze. Een categorie apart zijn tot slot de Art-Line lampen van het Duitse Segula, heuse lichtsculpturen die gebruik maken van de laatste en flexibele Filament ‘Plus’ technologie. Besluit: het gamma aan ledlampen die mogen en zullen gezien worden, neemt gestaag toe. Een trend die we alleen maar kunnen toejuichen.

nud-collection-circus-amber_028-jpg

De atypische Led Circus ledlamp van het Zweedse Nud Collection. (foto Nud Collection)

buster-_-punch-caged-interior-villa-minale-1572-dpi-v2-jpg

De Buster Bulb designerlamp staat garant voor ‘opmerkelijk licht’. (foto Buster + Punch)

nexel-edition-m_p_rubis_combo_1o9a7935_11_t1800-jpg

Kleuren troef bij Nexel Edition. Kies uit de (foto Nexel Edition)

segula-jpg

Ook dit zijn ledlampen. De Art Line lichtsculpturen van Segula. (foto Segula)