Rotan: de natuurlijke toets in je interieur

augustus 22, 2019
Rotan: de natuurlijke toets in je interieur

Alles komt terug. Zo ook rotan, een natuurmateriaal dat zich de laatste jaren weer volop laat opmerken in het interieur. Deze woontrend zet zich ook het komende najaar onverminderd verder en laat zich opmerken in de nieuwe wooncollecties. Een manier om de natuur op een stijlvolle manier in huis te halen.

Terug van weggeweest

Je kent ze vast nog wel: de rotan stoelen op menig caféterras of misschien wel in de veranda van je grootouders. En herinner je je nog die majestueuze gevlochten pauwstoelen, hét pronkstuk in menige woonkamer in de jaren ’70. Net zoals marmer en koper is ook rotan of rattan helemaal terug van weggeweest. En dan hebben we het niet eens over de variant in kunststof die vandaag vaak gebruikt wordt voor het vlechtwerk van de eigentijdse tuinmeubelen. Nee, ook het échte natuurmateriaal kan ons weer volop bekoren.

bloomingville_19aw_13_high-jpg

Deze Emmy stoel van Bloomingville wordt de nieuwe blikvanger in je interieur. (foto Bloomingville)

Dikke rotanstengels of fijn vlechtwerk

Van manden en windlichten over lampenkappen en dienbladen tot volwaardige lig- en zitmeubelen, rotan en rattan laten zich in verschillende vormen opmerken in het interieur. Naast de meubelen en objecten die volledig vervaardigd zijn uit dikkere stengels, zien we vaak ook meer fijne en zelfs kunstzinnige vlechtpatronen. Rotan en design vallen perfect te rijmen. Wat de zitmeubelen betreft, laat rotan of rattan zich bijvoorbeeld combineren met een slank stalen onderstel. Dit geeft de stoel of zitbank een meer lichte en luchtige uitstraling die met verschillende interieurstijlen te combineren valt.

house-doctor-_m14_he0101_p-jpg

Op de poef! Dit rattan zitje van het Deense label House Doctor valt perfect te combineren met een strakke tafel. Ook verkrijgbaar in het zwart. (foto House Doctor)

hk-living-4-hr-jpg

Let op het bijzondere vlechtpatroon van deze stoel, een fraai exemplaar van HK Living. (foto HK Living)

Past rotan in mijn interieur?

Ben jij fan van een bohemien interieur met natuurlijke materialen, etnische motieven en een eclectische kleurenmix? Dan is rotan zowat een must. Maar ook wie houdt van Scandinavische soberheid of een industrieel loftgevoel kan met rotan een natuurlijke en warme toets in huis halen. Een koele gietvloer in combinatie met rotan stoelen? Of een lichtpendel in rotan die neerdaalt van het hoge loftplafond? Perfect mogelijk! Durf te combineren is het motto. Zo creëer je een uniek interieur op je lijf geschreven, een eigen plek waarin het fijn thuiskomen is.

liv_nov_2018-039-300dpi-jpg

De Oyster lampenkap van Liv Interior, een knap voorbeeld van hoe rattan zich integreert in het moderne interieur. (foto Liv Interior)

hubsch-110602_3-jpg

Gezien bij Hübsch: verschillende slanke rattan stoelen - met een identiek onderstel – die zich samen rond de tafel scharen. (foto Hübsch Interior)