Back@work: tips voor het thuiskantoor

augustus 30, 2019
Back@work: tips voor het thuiskantoor

De wekker is gezet en de boekentassen staan klaar. Iedereen terug aan het werk! De file wacht, tenzij jij één van die gelukkigen bent die – al is het af en toe - van thuis uit mag werken. Thuiswerken zit in de lift en bijgevolg ook het thuiskantoor of home office. Enkele tips om jouw werkplek praktisch én stijlvol in te richten.

Apart thuiskantoor

Ben je een (zo goed als) fulltime thuiswerker, zelfstandig of in opdracht van een werkgever? Dan is een aparte kamer ingericht als thuiskantoor zeker geen overbodige luxe. Op deze manier kun je werk en privé beter gescheiden houden en kan je na de werkdag letterlijk de deur achter jou dichttrekken. Voorzie een degelijk bureau of werktafel, een ergonomische stoel en voldoende opbergruimte. Zorg voor een juiste oriëntatie van je bureau en een goede verlichting. Daglicht is aangenaam, maar vermijd direct zonlicht op je computerscherm. Voorzie zo nodig zonwering. Werken met rechtstreekse uitkijk op het raam is trouwens ook geen goed idee. Niet alleen ben je sneller afgeleid door wat er zich buiten afspeelt, bovendien kan het contrast tussen het heldere daglicht en het licht van je scherm de ogen vermoeien. Voorzie ook functioneel kunstlicht, voldoende helder zonder dat het weliswaar verblindt of reflecties op je beeldscherm veroorzaakt. Een combinatie van niet al te felle directe plafondverlichting en indirecte verlichting, aangevuld met een praktische bureaulamp voor gericht licht, werkt vaak het best.

huelsta_mega_design_049373f3-jpg

Het bureau maakt hier deel uit van een goed passende woonwand. Een flexibele werk- en opbergoplossing uit de Mega Design meubellijn van Hülsta. (foto Hülsta)

carl-hansen-jacobsen_aj52-society-table-walnut-freja2002-jpg

Voor fans van de Scandinavische woonstijl: de Carl Hansen Society Table ontworpen door Arne Jacobsen. (foto Carl Hansen)

Werkplek in de woonkamer

Maak duidelijke afspraken met alle gezinsleden: wanneer mag je niet of wel gestoord worden? Deur toe betekent doorgaans: ik ben aan het werk, niet storen! Een heel ander verhaal wordt het als je niet over een aparte ruimte beschikt. Zeker voor occasionele thuiswerkers die hun laptop maar hoeven open te klappen, volstaat vaak een compact bureau, werktafel of secretaire in de woonkamer. Sommigen verkiezen de privacy en rust van de slaapkamer, anderen vinden dit niet bevorderlijk voor de nachtrust. Plaats je het bureau in de woonkamer, doe dat dan bij voorkeur op een rustige plek of hoek met niet te veel passage. Vermijd dat iedereen die van de keuken of de gang naar de woonkamer loopt langs je werkplek moet passeren. Kan het niet anders? Dan vormt een room divider of kamerscherm een oplossing. Of hang eventueel een paneelgordijn dat je kan openen wanneer er niet gewerkt wordt. Ideaal als je de open ruimte in de woonkamer wil blijven behouden.

etnicraft-45056-origami-desk-oak-jpg

Origami Desk van Ethnicraft, uitgevoerd in massief eikenhout en voorzien van een retro knipoog naar de jaren 50. (foto Ethnicraft)

mdf-italia-20venti-home-5b-jpg

Nieuw van MDF Italia: het 20.Venti bureau met lineair design en een handige pocket in zacht textiel voor extra opbergruimte. (foto MDF Italia)

Stijlvol en discreet

Staat je bureau in het zicht? Kies dan voor een exemplaar dat aansluit bij je interieur en liefst zelfs voor een esthetische meerwaarde zorgt. Een mooie secretaire of werktafel moedigt bovendien aan om na het werk alles netjes achter te laten. Sommige secretaires blinken uit door hun design of materiaal, andere schrijftafels onderscheiden zich door hun discrete aanwezigheid. Na gebruik klap je ze gewoon dicht waardoor er alleen een stijlvol wandmeubel zichtbaar blijft. Opgeruimd staat netjes!

emko-ohikk-mpby-5-jpg

Dit ronde Pill wandmeubel van Emko vorm je in een handomdraai om tot een compacte schrijftafel. (foto Emko)

matiere-grise-jpg

De secretaire in een zeer eigentijdse en compacte uitvoering: model Auster van Matière Grise. (foto Matière Grise)