Zo breng je grandeur in het interieur

oktober 23, 2019
Zo breng je grandeur in het interieur

Hou jij ook wel van een portie grandeur in het interieur? En ben je bovendien gewonnen voor een vleugje nostalgie? Dan kan je je vast vinden in de vintage woontrend die zijn inspiratie vindt in de art deco, art nouveau of misschien wel de mid century woonstijl. De sfeer van weleer, weliswaar aangepast aan het wonen van vandaag. Wat wel blijft: de tijdloze klasse en luxueuze uitstraling met klassieke inslag, onder meer te danken aan het gebruik van fluweel, messing en typische patronen en stijlkenmerken die je doen terugreizen in de tijd. Enkele interieurtips om ook jouw woning onder te dompelen in een ‘vintage couture’-stijl die indruk maakt.

1. Behang: maak een statement van je muur

Hoe kun je je interieur een grondige make-over bezorgen zonder al te grootse ingrepen? Juist, met behang. Nieuw van Eijfinger is de Bold-collectie met monumentale dessins die steeds weer een ander grafisch patroon op de muur creëren. De tijd van Mad Man en Ellsworth Kelly komt weer tot leven. De typische jaren 50 stijl met zijn kenmerkende functionaliteit, onopgesmukte vormen, organische invloeden en subtiele en natuurlijke materialen heeft een onmiskenbare tijdloze aantrekkingskracht. Van kleurrijke energieke rondingen tot optisch ongrijpbare geometrische patronen en sterke abstracte vormen. Ook nieuw is de Jazz behangcollectie van Casamance waarvoor men zich liet inspireren door de abstracte Bauhaus geometrie. Tot slot zijn we ook fan van de nieuwe Sketch collectie van HookedOnWalls, met onder meer het Swerve flockbehang. Het grafische patroon zorgt voor een subtiele of juist meer uitgesproken retro look & feel, al naargelang de kleur en de manier waarop je het behang combineert met de verdere aankleding van het interieur.

(infra) Eijffinger Bold behangcollectie: ‘mid-century modern’ ontmoet het heden in eigentijdse en tijdloze dessins.

eijffinger-jpg

(infra) Casamance Jazz, het vliesbehang met Bauhaus-knipoog.

casamance-moodboard-jazz-6-jpg

(infra) Het nieuwe Sketch Swerve flockbehang van HookedOnWalls met stijlvol grafisch dessin.

hooked-on-walls-jpg

2. Meubelen: nieuwe klassiekers met klasse

Ga je graag nog een stapje verder? Dan zijn nu de meubelen aan de beurt. Fluweel en messing zijn materialen die het goed doen in deze woonstijl. Een pareltje is de Flower fauteuil van Dutchbone die voor een onvervalst ‘roaring twenties lobby’- gevoel zorgt. Nog meer keuze bij het Portugese Munna dat zich als designlabel enkel en alleen toespitst op nieuwe klassiekers. De meubelen putten stuk voor stuk inspiratie uit de meest invloedrijke artistieke periodes uit de geschiedenis. Het Franse Roche Bobois heeft met Les Nouveaux Classiques tevens een stijlvolle collectie aan kwaliteitsmeubelen die ons terug katapulteren in de tijd. Recent werd deze reeks nog aangevuld met de ‘Eden-Rock’-lijn ontworpen door Sacha Lakic

(infra) Flower fauteuil van Dutchbone, geïnspireerd op de art-decostijl.

dutchbone-3100045_11-1-jpg

(infra) De Munna Fringes sofa met onvervalste Charleston-franjes.

munna_fringes_two-seat-sofa_01-jpg

(infra) Nieuwkomers in de Nouveaux Classiques-collectie van Roche Bobois: de Eden-Rock meubelen die onder meer kersenhout combineren met marmer. Design Sacha Lakic.

roche-bobois-jpg

3. Woonaccessoires: finishing touch of subtiele accenten

Tot slot zijn er nog een scala aan woonaccessoires dat voor de finishing touch zorgt. Denk daarbij aan verlichtingsarmaturen, vazen, spiegels, dienbladen en uiteraard het huistextiel. Liever geen overdadig ‘art-deco-interieur’ maar gewoon enkele sfeervolle accenten? Ga dan voor enkele sierkussens. Mag het iets meer uitgesproken? Ga dan bijvoorbeeld voor een tapijt in de gewenste stijl. Het Nederlandse NLXL, dat zich tot voor kort enkel toelegde op behang, pakt nu uit met een collectie handgetufde tapijten. De eerste tapijtencollectie van NLXL Rugs by Mr. & Mrs Vintage is geïnspireerd op oude textielmotieven uit verschillende stijlperiodes. Zo is er ook een opvallend art-decotapijt dat zwart combineert met goudtinten. Verkrijgbaar in verschillende formaten en zowel in polyamide als wol.

(infra) Nieuw van NLXL Rugs: het art-decotapijt by Mr. & Mrs Vintage.

nlxl-rugs-jpg

(infra) De Urban Geometry collectie van Ethnicraft by Notre Monde, dienbladen met motieven geïnspireerd op de art-deco-architectuur.

ethnicraft-jpg