Cocoon 2019: interieurtrend Wabi-Sabi of de perfecte imperfectie

november 13, 2019
Cocoon 2019: interieurtrend Wabi-Sabi of de perfecte imperfectie

Vind je het ook zo vermoeiend om de perfectie na te streven, ook in het interieur? Goed nieuws: dankzij Wabi-Sabi hoeft het allemaal niet meer. De imperfectie wordt omarmd en zelfs gekoesterd. De eeuwenoude Japanse mindset kwam enkele jaren geleden naar onze contreien overgewaaid en blijft een belangrijk thema in de woonwereld. Meer nog, het is zelfs het hoofdthema van Cocoon, de interieurbeurs die van 15 tot 18 november plaatsvindt in Brussels Expo. Hoe breng jij wat meer Wabi-Sabi in je interieur? Enkele tips.¨

(infra) Pomax Spike krukje en Insula Spiegel, gemaakt van takken van de teakboom als bijproduct van de klassieke meubelmakerij.

pomax-jpg

Het onderzoek: de Belg en zijn interieur

Ook dit jaar liet Cocoon onderzoeken hoe het gesteld is met de Belg en zijn interieur. Belangrijkste conclusie: 8 op de 10 vinden de inrichting van hun interieur belangrijk. Het interieur zorgt ervoor dat ze zich goed voelen in hun woning. Maar een kwart van de Belgen zegt wel dat ze vaak ontevreden zijn over hun interieurinrichting. Opvallend: de ‘gemiddelde Belg’ vindt praktisch belangrijker dan mooi. Alvorens een meubel te kopen, moet het voor 70% van de Belgen vooral functioneel zijn. Logisch, we hebben het graag opgeruimd. Twee op de drie gaat akkoord met het feit dat er niet te veel spullen mogen rondslingeren. Functionaliteit en orde sluiten volgens Cocoon dan ook perfect aan bij Wabi-Sabi, het hoofdthema van de aankomende editie van de woonbeurs.

(infra) De perfecte imperfectie van de natuur komt tot uiting in deze woonobjecten van Flamant.

flamant-jpg

Wabi-Sabi interieurtrend

Wabi-Sabi is de spirituele filosofie uit Japan die meent dat men perfectie kan vinden in dingen die net imperfect zijn. Wabi komt van wabiruba en staat voor het verlangen naar eenvoud en soberheid. Sabi verwijst naar het nostalgisch besef en aanvaarden dat alles vergankelijk is. In het interieur vertaalt zich dat in spullen die uniek zijn door hun onvolmaaktheid. Denk hierbij aan natuurlijke en ruwe materialen, ambachtelijke spullen en meubelen met letterlijk een hoek af. Het pleisterwerk hoeft alles behalve perfect en ook een oude bakstenen muur of plankenvloer past in dit concept. Een deuk of een bluts? Maak je niet druk. Het linnen mag gerust gekreukt op tafel. Laat het strijkijzer maar voor wat het is. Het mag dus gerust allemaal wat losser en gemoedelijker, zonder dat het weliswaar een rommeltje wordt. Het resultaat: een leefbaar interieur waarin je rust vindt en kunt ontspannen.

(infra) Het FCK servies, ontworpen door Frédérick Gautier voor Serax.

serax-1950-b4917616-05-jpg

(infra) Vaas uit papier maché uit de Earth collectie van Marie Michielssen voor Serax.

serax-1117-b7218307-06-jpg