Artistiek keramiek: tien originele wandtegels in de kijker

november 04, 2019
Artistiek keramiek: tien originele wandtegels in de kijker

Al eens aan keramiek gedacht als wandbekleding? In de badkamer maar ook daarbuiten? Wij gingen ons licht opsteken in het Italiaanse Bologna en meer bepaald op Cersaie, de prestigieuze en internationale vakbeurs voor keramiek. Wat blijkt: keramiek blijft verrassen. Inspiratie nodig? We zetten 10 van de meest bijzondere, mooie of exclusieve tegels in de kijker.

1. Materia van Ceramiche Piemme: de look van roestig staal

ceramiche-piemme-materia-floor-rust-120x120-cm-wall-jade-60x60-cm_-shimmer-60x120cm-jpg

Een vloer of wand met de look van geoxideerd staal? Het kan met Materia, de nieuwe keramiekcollectie van Ceramiche Piemme. Deze reeks omvat verschillende al dan niet gestructureerde kleuren geïnspireerd op materialen zoals staal, steen en keramiek zelf. Voor een bijzonder effect met een apart patina.

2. Blaze wandtegels van Iris Ceramica: mat versus glanzend

iris-ceramica-jpg

Blaze is de nieuwe Iris Ceramica wandtegelreeks – in een klassiek en langwerpig ‘metroformaat’ - die een matte en glanzende finish tegen elkaar uitspeelt. Het zachte kleurenpalet laat je de keuze uit vier matte tinten, al dan niet gecombineerd met een ambachtelijk glansdecor dat doet denken aan edele metalen. Door tegels zonder en met glans te combineren, naar keuze horizontaal of verticaal, creëer je een zekere dynamiek en vermijd je overdaad.

3. Rockyart van Villeroy & boch: abstact bloemendecor

villeroy-boch-rockyart-jpg

Natuur ontmoet kunst! Met RockyArt brengt Villeroy & Boch een collectie keramiek met de look van natuursteen maar dan wel voorzien van een abstract bloemendecor. Ideaal als opvallende accentmuur, al kun je ook de tegels individueel gebruiken als een net iets discretere blikvanger.

4. Pure Tiles van Dauby: ambachtelijke tegels in metaal

dauby-1f8e0541-1-jpg

Een buitenbeentje in onze selectie zijn deze Pure Tiles van Dauby: deze keer geen tegels van keramiek maar wel van metaal met een unieke look. Hun ruwe look-and-feel krijgen ze door de structuur van de zandmal waarmee ze vervaardigd worden. Elke tegel is uniek. Je kunt kiezen uit twee formaten (10x10cm en 10x20cm) en zes verschillende uitvoeringen: verouderd ijzer, wit brons, mat wit brons, ruw brons, gepolijst brons en ruw metaal. Voegen is niet nodig. Tip: kies voor een mix, dan creëer je een eyecatcher zoals hier.

5. Panda White van Italgraniti: expresieve marmertekening

italgranit-panda_white_polished_book_match_160x320_italgranitilive_panda_white_lavabo_double_groove_pietra_grey_matte_60x320-jpg

Marmer is en blijft voorlopig nog een interieurtrend waar we niet buiten kunnen. Onder de nieuwigheden op de beurs dus ook heel wat tegels en plaatmateriaal met marmerdessins. Soms subtiel, dan weer zeer expressief zoals deze Panda White Marble, nieuw in de Lux Experience-collectie van Italgraniti. Verkrijgbaar in grote platen van 160x260 cm en een dikte van 6 of 9 mm.

6. Lambris van Devon & Devon: lambrisering in keramiek

devon-devon-d-fusion-lambris-dusty-sage-jpg

Vergis je niet: de lambrisering achter dit bad is wel degelijk gemaakt uit fijne keramiek. De Lambris-collectie van Devon & Devon omvat grote tegelplaten (32x92 cm) maar ook strips, frames en plinten om de ‘keramieken boiserie’ naar wens af te werken. Alle onderdelen zijn verkrijgbaar in vijf kleuren (klassiek wit, crème, warm grijs, zwart en saliegroen) en met een glanzende of matte afwerking.

7. Materia Prima van CIR Ceramiche: terug naar de essentie

cir-materia-prima-pink-mix-jpg

Nog niet - maar wel bijna - beschikbaar in de Materia Prima tegelcollectie van CIR Ceramiche. Zo kan onder meer deze Mosaico Rombo Mix Pink uit deze reeks nu al op onze sympathie rekenen. Slechts één van de vele opties uit een tegelgamma waarmee het Italiaanse label terug naar de oorsprong en essentie van keramiek wil gaan, weliswaar gebruik makend van cutting-edge technologie. Een uitgepuurde collectie, ontdaan van overbodige franjes maar wel met de nodige charme.

8. Lumina wandtegels van FAP Ceramiche: 3-dimensionale structuren en hightech decors

fap-ceramiche-jpg

De nieuwe Lumina wandtegels van FAP Ceramiche moeten het niet hebben van hun opmerkelijke kleuren of dessins. Het zijn de driedimensionale decors, die zorgen voor diepte, die het hem doen. De witte tegels zijn verkrijgbaar met tal van 3D-decors, zowel in een glanzende, matte als supermatte finish en vier formaten. Welke kies jij?

9. ZIP van Ceramica Bardelli: voeg die doet denken aan een rits

bardelli-meneghello-paolelli-associati-zip-piastrella-ceramica-pavimento-gres-1-web-jpg

Het unieke en originele zit hem soms in de details. Meneghello Paolelli Associati ontwierp voor Ceramica Bardelli deze ZIP-tegels, zowel geschikt voor wand als vloer. Het is de bijzondere randafwerking, die doet denken aan een rits, die hier het onderscheid maakt. De tegels zelf zijn beschikbaar in twee formaten en in de kleuren ivoorwit, antraciet en terracotta. Combineer met een voegkleur naar keuze, liefst eentje die aansluit bij je interieur.

10. Tekna van Ceramiche Brennero: delicate pasteltinten en eigentijdse decors

brennero-amb_tekna-design-jpg

Met Tekna kiest Brennero resoluut voor eigentijdse pasteltinten in combinatie met al even moderne decors en dessins. De verschillende tegels, weliswaar van hetzelfde formaat, zijn mooi op zich maar laten zich ook verleiden tot een eigenzinnig samenspel.