Keukentrend: zwart zetde toon

december 17, 2019
Keukentrend: zwart zet de toon

Black is beautiful! Daarvan lijkt men in ieder geval overtuigd in de keukensector waar zwart en donkergrijs nog steeds de toon zetten. Toegegeven: zwart oogt chic. Hou er wel rekening mee dat te veel zwart in een al te compacte keuken het geheel nog kleiner doet lijken. Combineer met lichtere tinten of nog beter met karaktervol hout of messing voor een warmer en sfeervol totaalplaatje.

Keukenmeubelen en meer

De kleur zwart is zowel zeer trendy als tijdloos en wordt geassocieerd met stijlvolle luxe. Misschien daarom dat we met z’n allen gewonnen zijn voor deze nieuwe trend, als we tenminste al van een trend kunnen spreken. Vluchtig is deze ‘rage’ in ieder geval alles behalve. Let wel: jij kiest, dus niets moet. Een keuken veranderen doe je nu eenmaal niet om de paar jaar. Overweeg of je het geheel ook binnen 5 jaar nog mooi zult vinden. Heb je een kleine keukenruimte? Bedenk dan dat zwart het geheel nog compacter doet ogen. Uiteraard moet een zwarte spoeltafel en kraan nog steeds kunnen. Heb je veel plaats? Dan belet niets jou om resoluut voor zwart te gaan, ook wat de keukenmeubelen betreft. Combineer eventueel met warme houtsoorten – massief hout, fineer of houtdecor - of messing om het geheel een genoeglijke of juist nog chiquere uitstraling te bezorgen.

(infra) Deze Bauformat keuken combineert zwarte fronten met messinglaminaat, tevens beschikbaar voor de plint en als nisbekleding.

bauformat-messing-mbfm497_366_01-jpg

Allerhande frontmaterialen

Het zwart van de keukenfronten laat zich opmerken in allerhande vormen en materialen. Ga jij bijvoorbeeld voor een matzwarte lakkeuken of een budgetvriendelijker alternatief in laminaat. Ook zwart glas behoort tot de mogelijkheden. Team 7 combineert massief natuurhout met koele zwartglazen fronten en matzwarte profielgrepen en sokkelplinten. Het gefumeerd glas zet de puntjes op de i van deze Black Line Keuken. Vooral matzwarte oppervlakken zijn erg in trek. Zo presenteert het Duitse Allmilmö met Opaco ‘Elephant Skin’ een supermat oppervlak dat weliswaar sterker en duurzamer is dan de conventionele matte materialen. Het matte materiaal is bovendien zeer goed bestand tegen vingerafdrukken en dus onderhoudsvriendelijk.

(infra) De Black Line keuken van Team 7 met zwartglazen fronten en massief natuurhout.

team-7-black-line_0030-jpg

(infra) Deze Allmilmö keuken combineert supermatte en resistente fronten met fineer van olijfhout.

allmilmoe_set1_opaco_supermatt_olive-jpg

Werkblad in diverse kwaliteiten

Graag een donker werkblad? Aan keuze geen gebrek, gaande van laminaat over composiet en solid surface - zoals Corian of Hi- Macs - tot natuursteen allerhande. Zelfs wie ook hier een volledig matte finish wenst, heeft opties. Een keuken om duimen en vingers af te likken is The Cooking Table van Next125. De opmerkelijke kooktafel heeft een werktafel uitgevoerd in een hightech Fenix laminaat in de kleur Onyx Black. Deze bijzondere laminaat combineert een hard oppervlak met een zachte en velvetachtige touch & feel dat eveneens goed bestand is tegen vingerafdrukken. Esthetiek gecombineerd met gebruiks- én onderhoudsgemak. Dit gaat trouwens ook op voor het spiksplinternieuwe oppervlak dat Cosentino op Batibouw zal presenteren: Silestone Eternal Noir, een zwarte composietsteen met sprekende witte en koperen adering. Naast witte doen dus ook zwarte marmerdessins het erg goed in de keuken. De charme en de look van natuursteen, maar dan in de vorm van een meer onderhoudsvriendelijk alternatief: een kwartscomposiet die uitermate geschikt is tegen krassen, schokken en vlekken.

(infra) The cooking table van Nex125 in lariks met een Onyx Black werkblad in een hightech Fenix laminaat.

next125_the-cooking-table-onyx-black-nx870-jpg

(infra) Eternal Noir van Silestone: een composiet werkblad met majestueus donker ontwerp voorzien van witte en vurig oranje aders.

silestone-kitchen-eternal-noir-jpg

Spoeltafels, kranen én toestellen kleuren zwart

Uiteraard doen ook de spoeltafels en kranen zeer overtuigend mee met de zwarte trend. De perfect match: een spoeltafel in zwarte en krasbestendige composiet gecombineerd met een matzwarte kraan. Kies je liever voor een kraan in roestvrij staal? Of een zwarte kraan op een witte spoeltafel? Kan uiteraard ook. Zwart laat zich naar hartenlust combineren. Zelf het merk Blanco kleurt nu zwart en zal op de aankomende editie van Batibouw nieuwe mengkranen voorstellen in satijnmat zwart. En dan zijn er natuurlijk ook nog de elektrotoestellen die steeds zwarter lijken te worden. Nog op Batibouw 2020 pakt Bauknecht binnenkort uit met de comeback van de Collection 9 ovenlijn met een strak zwart jasje. Eerder dit jaar lanceerde Bora ook al een ‘all black’-versie van de Bora Professional kookplaat met geïntegreerde afzuiging en aparte bedieningsknoppen. En dat zijn heus niet de enige elektrolabels die inzetten op zwart. Aan mogelijkheden alvast geen gebrek… nu alleen nog kiezen.

(infra) De matzwarte Active Plus kraan op de extreem slijtvaste Kubus 2.0 spoeltafel in de kleur onyx, beide van Franke.

franke_active-plus_zwart-mat_boven-jpg

(infra) Batibouw preview: de spiksplinternieuwe Blanco Linus keukenkraan in satijnmat zwart, hier gecombineerd met een witte spoeltafel.

blanco-linus-zwart-2-1-jpg

(infra) Bauknecht Collection 9 in stijlvol zwart.

bauknecht-collection-9_2-jpg

(infra) Kookplaat de luxe: de Bora Professional in een ‘all black’-uitvoering.

bora-professional-all-black_hommer-jpg