Meer ergonomie in de keuken

januari 06, 2020
Meer ergonomie in de keuken

Of je nu een fervente hobbykok bent of gewoon ’s avonds een potje kookt voor het gezin, het belang van een doordachte ergonomie in de keuken mag niet onderschat worden. Een ergonomische keuken is een rugvriendelijke keuken die goed georganiseerd is. Een juiste werkbladhoogte, doordachte positie van de toestellen en goede indeling van de kasten en laden helpen je al een heel eind op weg.

Ergonomische werkbladhoogte

Beginnen bij het begin: de werkbladhoogte. Doe de test: als je je arm in een hoek van 90° houdt, zou de onderarm zo’n 12 à 15 cm boven het werkblad moeten uitkomen. Wat merken we? De standaardhoogte van 90 cm is doorgaans net te laag, zeker voor personen van 1m70 en groter. Gelukkig kunnen veel keukenbouwers hier ondertussen flexibel op inspelen door een variabele hoogte. Voor personen tussen de 170 en 195 cm wordt er doorgaans geopteerd voor aanrechthoogte van 95 cm. Maar ook een nog meer gepersonaliseerde aanpak is in veel keukenzaken mogelijk, trouwens zowel qua kasthoogte als -diepte. Extra voordeel: meer opbergruimte! In principe mag de kookplaat dan net weer iets lager (een 10-tal centimeter), om gemakkelijk in de potten te kunnen roeren. Een verlaagde kookzone valt dus te overwegen. Ligt de kookplaat in hetzelfde vlak als het aanrecht waarop je de ingrediënten voorbereidt, dan kiezen velen ervoor om uit esthetische overwegingen dezelfde hoogte aan te houden. Spenderen beide partners evenveel tijd aan het werkblad? Dan komt het er op aan om een mooi gemiddelde te vinden. Besluit: neem de tijd om de verschillende hoogtes én dieptes in de keukentoonzaal te ervaren en laat je adviseren alvorens de knoop door te hakken.

(foto infra) Nieuw van Blum: de Space Step sokkellade met geïntegreerd opstapje zodat ook jonge kinderen aan het aanrecht of de spoeltafel kunnen. En jij ook makkelijker aan de inhoud van de bovenkasten kan.

blum_me178814_12-jpg

Inbouwhoogte van de toestellen

De tijd dat de oven standaard onder de kookplaat werd ingebouwd, is voorbij. In ideale omstandigheden worden de ovens op armhoogte (100- 140 cm) in de kolomkast geïntegreerd. Vermijd dat je de ovenschotels boven schouderhoogte moet tillen: niet handig én je verhoogt het risico op brandwonden. Twee compacte ovens boven elkaar? Installeer dan de meest gebruikte oven op armhoogte en de andere daar net onder. Handig zijn de ovens met telescopische geleiders: de ovenplaat laat zich helemaal uittrekken zonder risico op kantelen. De vaatwasser wordt vaak nog onder het aanrecht geïntegreerd. Maar wie de mogelijkheid én ruimte heeft, kan ook kiezen voor een verhoogde vaatwasser in de kolomkast. Plaats hem bijvoorbeeld op werkbladhoogte naast de spoeltafel waardoor je het toestel makkelijk kan vullen en leeg maken zonder door de knieën te gaan. Door plaatsgebrek en praktische overwegingen belandt de vaatwasser toch nog vaak onder het aanrecht. AEG vond er wat op en introduceerde de vaatwasser met liftsysteem. De onderste korf kan eenvoudig naar boven worden gebracht, ideaal voor wie zijn rug wenst te sparen.

(infra) De AEG vaatwasser met ComfortLift, een unieke vaatwaslift die de onderste korf tot op een ergonomische hoogte tilt.

aeg-comfortlift-3x-jpg

(infra) Maak je kast of zelfs koelkast meer ergonomisch met deze awardwinnende ComfortSpin van Hettich. Dit draaiplateau beweegt de inhoud 360 graden en maakt een einde aan vergeten levensmiddelen achterin.

hettich-pr_072019a-jpg

Meer laden, minder legplanken

Zeer vervelend om op je knieën op zoek te gaan naar dat potje achteraan op de legplank. Laden en uittrekelementen vormen een veel ergonomischer alternatief. Je trekt de inhoud als het ware naar je toe. De onderkasten worden vervangen door pottenlades die je dankzij speciale systemen kunt indelen en inrichten zoals jij dat wenst. Vernuftige interieursystemen voor lades maken dat je snel vindt wat je zoekt. Gewone kastdeurtjes kunnen uiteraard ook, maar dan in combinatie met afzonderlijk uittrekbare leggers of korven waarmee je de inhoud van de kast naar buiten trekt. In de hoge kolomkast vormt de apothekerskast in al zijn varianten een mooie uitkomst. Voor de hoekkast bestaan er tal van innovatieve oplossingen die de ruimte optimaal benutten en tegelijk makkelijk bereikbaar maken. Nog meer ergonomie in de keuken dankzij een aantal vernuftige openingssystemen. Wat dacht je van een kast met een afvalsorteersysteem die eenvoudig opent door er met je heup tegen te duwen. Handig als je je handen vol hebt. Het nieuwste van het nieuwste zijn de kasten die zowaar openen met spraaktechnologie. Gezien op de internationale beurzen en binnenkort waarschijnlijk in de ‘slimme’ keuken die ook op technologisch vlak niet mag achterblijven.

(infra) De ergonomische Tandem oplossing van Kesseböhmer voor hoge kolomkasten combineert afzonderlijk uittrekbare leggers met handige deurvakken.

kessebohmer-10008-0063-05-2019-01-hochschraenke_tandem-jpg

(infra) Met de kruidenhouder van Orgalux vind je meteen de kruiden die je zoekt. Interieursysteem verkrijgbaar in diverse uitvoeringen van hout en staal.

orgalux-cuisine-keuken-jpg

(infra) Blum biedt met Space Corner een efficiënte en ergonomische oplossing voor koekkasten.

blum_box1178_81-jpg