Het kookeiland: een multifunctionele en verbindende plek

december 05, 2019
Het kookeiland: een multifunctionele en verbindende plek

De keuken vormt steeds vaker het kloppend hart van het huis waar mensen elkaar treffen. Een keuken met een kookeiland past perfect in dit plaatje. Samen kokkerellen, aperitieven en eten, het kan allemaal aan en rond dit centrale keukenblok, een culinair eiland met ook een belangrijke sociale en verbindende functie. Een kookeiland iets voor jou? We zetten de pro’s en contra’s op een rij, samen met een aantal aandachtspunten om in overweging te nemen.

De beschikbare ruimte

Vooreerst is er uiteraard de beschikbare ruimte. Een lange en smalle keukenruimte leent zich uiteraard niet voor een keukeneiland. De ruimte moet ook voldoende groot zijn: reken op een minimum van zo’n 18 à 20 m². Let erop dat je voldoende ruimte rondom het eiland hebt om vlot te bewegen en kastdeuren of lades te openen. En zorg ervoor dat het eiland in verhouding is met de keukenruimte. Een te groot eiland in een te kleine ruimte geeft al gauw een overvolle indruk en werkt niet prettig.

Open keuken

Opteer je voor een open keuken die bijna naadloos overgaat in de woonkamer? Dan is een kookeiland ideaal en zelfs een aanrader. In dit geval doet het eiland dienst als een verbindend element en zorgt voor een vloeiende overgang tussen koken en leven. Deze opstelling laat toe om al kokkerellend de gesprekken in de kamer te volgen. Door aan het eiland ook een toog te voorzien – doorgaans langs de kant van de leefruimte - zullen de genodigden al snel geneigd zijn om aan het eiland een praatje te slaan, plaats te nemen en zelfs een handje toe te steken. Zo’n toog, waaraan je plaats neemt op hoge krukken, is ook de ideale plek voor een snel ontbijt. Let wel: niet iedereen vindt het prettig, comfortabel of zelfs veilig – denk aan kleine kinderen en oudere mensen - om op een hoge kruk te zitten. Net daarom kiezen sommigen ervoor om het aanrecht op die plek een stuk te verlagen tot een normale tafelhoogte.

(infra) Met de New Classic collectie wil Nolte Küchen het verleden en heden verenigen in een unieke leefkeuken met heel wat mogelijkheden tot personalisatie. Het riante kookeiland is daar één van.

nolte-nk24625_torino_lack___lava_softmatt-jpg

Kook- en/of spoeleiland?

Welke functies wil je allemaal in het eiland integreren? Ondanks de naam ‘kookeiland’ is een kookplaat op zich geen must. Meer nog: als je moet kiezen tussen een spoeltafel – gecombineerd met voldoende werkblad – of een kookplaat, is de eerste optie in vele gevallen beter. De meeste mensen spenderen nu eenmaal meer tijd aan het voorbereiden en spoelen van ingrediënten dan aan het eigenlijke roeren in de kookpotten. Vooral nood aan extra werkruimte? Dan vormt een leeg eilandwerkblad, met daaronder veel kastruimte, zeker een optie. Het tegenovergestelde kan ook: zowel kook- als spoelfunctie integreren in het eiland, op voorwaarde dat dit groot genoeg is. In dit geval wordt het kookeiland vaak gecombineerd met een hoge en volledig vlakke kastenwand met daarin onder meer de inbouwkoelkast, ovens en eventueel een espressomachine. Wil je ook deze toestellen uit het zicht? Door middel van schuifdeuren, uitgevoerd in hetzelfde materiaal als de keukenfronten, onttrek je na het koken alles aan het zicht. Wat overblijft is een strakke en ordelijke meubelwand die perfect harmonieert met de leefruimte.

(infra) Nieuwe SieMatic Pure keuken, hier met een eiland dat de spoel- en kookfunctie verenigt. De in de greeplijst geïntegreerde ledverlichting voegt een extra dimensie toe aan het design.

siematic_pure_concept_kitchen_milan_2018_01-jpg

Wat komt waar?

Kies je voor een spoeltafel, voorzie dan ook een plek voor de vaatwasser onder het aanrecht van het eiland. Dat werkt prettiger. Esthetiek is één ding, maar hou het ook praktisch en ergonomisch. Hoe efficiënter de indeling, hoe minder afstand je moet afleggen en hoe sneller je werkt. Wie kookt, moet snel kunnen wisselen tussen kookplaat, spoelbak en koelkast - samen ‘de keukendriehoek’ – en het komt er dus op aan deze afstanden te beperken. En essentieel: voorzie voldoende werkblad. Niet alleen voor het snijden en voorbereiden van de ingrediënten, maar ook om de borden te dresseren en eventueel gerechten te presenteren in buffetvorm. Niet vergeten: voldoende stopcontacten! Dit kan aan de zijkant van het kookeiland of in de vorm van een pop-up stekkerdoos die na gebruik in het werkblad van het eiland verzinkt. Praktisch en discreet.

(infra) De nieuwe Pure inductiekookplaat van Bora met geïntegreerde afzuiging.

bora-pure_lam-jpg

Het kookeiland en de dampkap

Ga je voor een kookeiland mét kookplaat? Dan hoort daar uiteraard een dampkap bij. Een schouwdampkap is een optie, maar kan nadelig werken voor de doorkijk en het ruimtelijk gevoel, vooral in een open keuken. Er zijn een aantal interessante alternatieven. Zo is er de plafondunit die in het vals plafond verzonken zit. Afstandsbediening uiteraard meegeleverd! Een andere optie die aan populariteit wint, is de werkblad- of kooktafelafzuiging. Naast de modules die men achter of naast de kookplaat in het werkblad inbouwt, bieden steeds meer fabrikanten inductiekookplaten aan waarin de afzuiging reeds geïntegreerd zit. Het nadeel van deze optie is dat je wel wat ruimte verliest in de onderkast. De motor moet je immers ergens kwijt. Tot slot nog een laatste optie: een ‘pendeldampkap’ met de allures van een designluster. Deze modellen verenigen de functie van een dampkap met recirculatie – waarbij de gefilterde lucht terug de ruimte in wordt geblazen – met opmerkelijke designverlichting. Voor elk wat wils.

(infra) De Serie 8 plafonddampkap van Bosch met stijlvolle ledverlichting achter glas, HoodControl en PerfectAir sensor.

bosch-dampkapbosch-02-jpg

(infra) Square Ambienta ‘pendeldampkap’ van Airforce, zowel verkrijgbaar in zwart als wit.

airforce-square-ambiente_nera-jpg