Sous-vide: professionele kooktechnieken, ook voor de hobbykok

december 11, 2019
Sous-vide: professionele kooktechnieken, ook voor de hobbykok

Gaan je wenkbrauwen fronsen bij termen als sous-vide of vacuümgaren? Niet nodig, met de juiste keukentoestellen blijkt ook deze gastronomische techniek een stuk makkelijker dan je misschien vermoedt. Steeds meer elektromerken pakken dan ook uit met vacuümlades en stoomovens waarmee je verrassend culinair uit de hoek kan komen. Hoe? Dat leggen we graag uit.

Superieure kwaliteit

Koken als een echte chef? Ja hoor, het is ook voor jou weggelegd. Steeds meer technieken en toestellen uit de professionele keuken zijn nu ook beschikbaar voor de hobbykok thuis, weliswaar in een aangepaste vorm en op maat van de keuken thuis. Zeer hot is de vacuümlade die zich, bijvoorbeeld onder de stoomoven, netjes laat inbouwen in de kolomkast. Met deze twee toestellen samen kun je culinaire wonderen verrichten. Hoe? Met sous-vide. Het sous-vide of vacuümgaren is een techniek die een superieure kwaliteit garandeert. Eerst worden de ingrediënten in speciale zakjes of doosjes samengebracht en vacuüm of luchtdicht verpakt om vervolgens te garen aan lage temperatuur (max. 100°C) in de stoomoven. Ofwel ga je daarna meteen aan tafel, ofwel kun je het gerecht met de blast chiller snel en veilig afkoelen of invriezen. De voordelen zijn legio.

(infra) foto AEG

aeg-sous-vide-2-min-jpg

De voordelen van vacuümgaren

• Sous-vide garen komt het culinaire eindresultaat ten goede. Ingrediënten verliezen minder vocht en blijven sappig. Vlees dat vacuüm verpakt op lage temperatuur wordt gegaard, komt lekker mals op het bord.

• Vacuümgaren is gezond. Vitaminen en mineralen blijven optimaal bewaard tijdens het bereidingsproces.

• Ook de oorspronkelijke smaak, kleur en textuur van de ingrediënten blijft optimaal intact.

• Je hoeft geen extra vet of olie toe te voegen en ook smaakversterkers zijn niet nodig. Moet niet, maar uiteraard mag wel, bijvoorbeeld als je de ingrediënten wenst te marineren.

• Het is mogelijk om gelijktijdig verschillende maaltijden te bereiden omdat ze elk afzonderlijk verpakt zijn.

• Door vacuüm verpakt voedsel te stomen op lage temperaturen blijft het, eens afgekoeld, in de koelkast of diepvries aanzienlijk langer houdbaar. De afwezigheid van zuurstof maakt dat bacteriën minder snel de kans krijgen om zich te ontwikkelen.

(infra) De vacuümlade van Siemens met intuïtieve touch control bediening en 3 vacumeerstanden voor de beste resultaten.

siemens-mcmi02390630_siemens_reu_campaign_studioline_25_16_9-jpg

Vacuümlade

Het gebruik van een vacuümlade is zo eenvoudig als wat. Bovendien komt het toestel vaak van pas en niet alleen om sous-vide te garen. Ook als je bijvoorbeeld etenswaren langer wenst te bewaren in de koelkast, laat je ze eerst even langs de vacuümlade passeren. Zo goed als alle elektromerken in het midden- en hogere segment hebben ondertussen zo’n toestel in het gamma. Door het design van de lade aan te passen aan de ovens, kunnen de toestellen perfect gecombineerd worden. Zo vulde Smeg recent zijn gamma nog aan met een nieuwe vacuümlade, en dit in de verschillende designlijnen met aangepast design en greeploze push-pull opening. Deze Smeg vacuümlade, met een inhoud van 6,5 liter, is voorzien van een vacuümsensor en slaagt erin tot 99,9% van de zuurstof uit het zakje te trekken. Hierdoor kan het voedsel - zowel vaste ingrediënten als vloeistoffen - niet alleen langer en veiliger bewaard worden, maar laat het zich ook sous-vide en volgens de regels van de kunst bereiden in de stoomoven voor een voortreffelijk smaakresultaat. Ook mooi meegenomen: de Chef-functie waarbij het proces van marineren aanzienlijk versneld wordt door vlees of vis samen met de marinade vacuüm te trekken. Het toestel laat, afhankelijk van het ingrediënt en de toepassing, keuze uit drie vacuümstanden: delicaat, bewaren en sous-vide koken. De vacuümzakjes, tevens aangeboden door Smeg, worden verzegeld volgens de gekozen intensiteit, dit in twee fases om lekkages te vermijden. De zakjes worden gemaakt met polymeren van de hoogste kwaliteit, zonder PVC of BPA.

(infra) De Smeg vacuümlade, qua design perfect afgestemd op de oven.

smeg-sab4604nr_6-jpg

(infra) Nieuw en innovatief van V-ZUG: de volledig integreerbare vacuümlade die zich laat bekleden met een meubelpaneel en dus discreet opgaat in de kastenwand.

vzug-pressrelease-schubladen-vollintegiert1-jpg

Stoomoven of kookplaat

Een vacuümlade en een stoomoven vormen samen dus een perfect duo. Heel wat stoomovens zijn ondertussen uitgerust met een speciale sous-vide functie: geen must, wel gemakkelijk. Daarnaast is het ook mogelijk om vacuüm verpakte ingrediënten in een kookpot te garen. Alleen is de controle van de temperatuur hierbij wel essentieel. AEG vond er wat op met de SensPro inductiekookplaat. Deze kookplaat communiceert met een draadloze temperatuursensor die de kerntemperatuur meet. De sensor kan ook heel precieze watertemperaturen meten en handhaven, waardoor je dus onbezorgd sous-vide kunt koken op de kookplaat.

(infra) De AEG SensePro inductiekookplaat, goed voor een iF Design Award 2019, is uitgerust met een volwaardige sous-vide functie.

aeg-sous-vide-7-jpg

Blast chiller

Wil je als een echte pro uit de culinaire hoek komen? Dan kun je je uitrusting tot slot nog aanvullen met een Blast Chiller. Dit toestel slaagt er in om, bij wijze van voorbeeld, je vacuüm bereid gerecht bijzonder snel en veilig af te koelen of in te vriezen waarna je het kan bewaren in de koelkast of diepvriezer. Dit komt de kwaliteit van het voedsel ten goede en maakt dat je het aanzienlijk langer kunt bewaren. Uiteraard koelt zo’n blast chiller meer dan alleen sous-vide gerechten. Snel een dessert afkoelen of die fles champagne op serveertemperatuur krijgen? De Blast chiller klaart de klus.

(infra) de AEG Blast Chiller kan in slechts 90 minuten koelen van 70 °C tot 3 °C.

aeg-pseebc17bie00001-jpg