Multifunctionele keukenkranen: kokend, gefilterd, gekoeld, bruisend én exact gedoseerd water

juli 12, 2019
Multifunctionele keukenkranen: kokend, gefilterd, gekoeld, bruisend én exact gedoseerd water

Een keukenkraan? Dat is vandaag zoveel meer dan snel een praktisch en mooi modelletje kiezen. Misschien heb je wel baat bij een kraan waaruit je meteen ook gefilterd, gekoeld of zelfs bruisend drinkwater tapt. En heb je al eens nagedacht over de voordelen van een kokendwaterkraan? En wat dacht je van een kraan die nu ook de maatbeker vervangt? Enkele innovaties toegelicht.

De pionier

Het is een feit: wie een kokendwaterkraan heeft, kan al snel niet meer zonder. In Nederland is al één op de drie keukens uitgerust met een kokendwaterkraan en ook in ons land loopt men er warm voor. De voordelen zijn legio: je tapt instant kokend water voor dat kopje thee, om je tomaten te ontvellen, het babyflesje hygiënisch te spoelen of om je groenten sneller aan de kook te brengen. En van die waterkoker ben je definitief verlost. Het was Quooker die als pionier in de jaren 70 als eerste met het concept van de kokendwaterkraan op de proppen kwam. Een aantal decennia en octrooien later is het concept verder geëvolueerd en op punt gesteld. Naast de aparte kokendwaterkraan, die ter aanvulling van de gewone mengkraan wordt geïnstalleerd, zijn er ook kranen die diverse functies verenigen. Het nieuwste model is de Quooker Cube waaruit je, naast warm, koud en kokend water, nu ook koel bruisend en gefilterd water tapt. Dit doet de kraan uiteraard niet vanzelf. Onderaan in het keukenkastje zit alle techniek met een reservoir, koeler, filter en CO2-cilinder die al deze watersoorten tapklaar maken, dit met veel aandacht voor het energiezuinige karakter. En ook dat is mooi meegenomen.

quooker-cube_0853-lr-jpg

De all-in Quooker Cube-kraan voor warm, koud, kokend, gefilterd en bruisend water. (foto Quooker)

Gefilterd drinkwater

Is het je vooral te doen om gefilterd drinkwater? Je hoeft niet langer te zeulen met petflessen uit de supermarkt en ook koffie en thee smaken plots lekkerder. Nieuw van Franke is de Vital kraan met ingebouwde filtercapsule voorzien van drie lagen: een pre-filter, het membraam en een actieve koolstoffilter. Doordat de filter in het kraanlichaam geïntegreerd wordt, is er dus geen aparte filterinstallatie meer nodig in de onderkast. Eén capsule is goed voor zo’n 500 liter water en een indicatielampje geeft aan wanneer het tijd is om de filter te vervangen. Diverse andere merken bieden filtermengkranen aan, weliswaar met aparte filterinstallatie. Zo ook Blanco met de Trima Filter en Fontas(-S) II kranen, naar keuze met of zonder uittrekbare sproeikop. Van Grohe is de Blue Home kraan voor gefilterd plat maar ook licht bruisend of bruisend water met de optimale drinktemperatuur. Nieuw is dat deze nu ook beschikbaar is met een uittrekbare sproeier. Het Grohe Blue Home Connected watersysteem heeft bovendien een app waarmee je het waterverbruik opvolgt en die je aanspoort om dagelijks voldoende water te drinken. Een slimme kraan die meteen goed was voor de prijs ‘Keukeninnovatie van het jaar 2019’ en ook bekroond werd met een ‘Golden Award - Best of the Best’ in de categorie spoelbakken en keukeninrichtingen.

franke_vital_302224-jpg

De nieuwe Franke Vital kraan heeft een in het kraanlichaam geïntegreerde filtercapsule. (foto Franke)

grohe_blue_home_pull_out-jpg

Grohe Blue Home kraan voor gefilterd en bruisend water: nu ook verkrijgbaar met uittrekbare sproeier. (foto Grohe)

grohe_blue_home_app-jpg

Grohe Blue Home kraan: nu ook verkrijgbaar met handige app. (foto Grohe)

Hoog designgehalte

Het oog wil ook wat. En omdat design in de keuken nu eenmaal aan belang wint, besteden fabrikanten steeds meer aandacht aan de vorm van de multifunctionele kranen. Een pareltje is de awardwinnende Twin Touchpad kraan van Aqualex, een alles-in-één-kraan met vijf watertypes: zowel gewoon leidingwater als gefilterd en gekoeld, bruisend en kokend water. Deze kraan met gebogen kraanlichaam heeft een aparte hendel voor leidingwater, een uittrekbare douchette én een elektronisch bedieningspaneel waarmee je de gewenste watersoort instelt. Tot slot laat dit model je de keuze uit meerdere stijlvolle finishes: brons, zwart, koper, wit, chroom en nikkel. En mits een meerprijs zijn ook kleuren op maat mogelijk.

aqualex-nieuwe-kraan-3_v2-jpg

De awardwinnende Twin Touchpad ‘alles-in-één kraan’ van Aqualex in bronskleur. (foto Aqualex)

Kraan als maatbeker

Iets helemaal anders maar zeker ook het vermelden waard is de wereldprimeur van Blanco: de Evol-S Volumekraan. Dit model kan iets wat geen enkele andere keukenkraan haar voordeed: de hoeveelheden water exact afmeten. Handig als je bijvoorbeeld aan een recept exact 200 ml water dient toe te voegen of je het melkpoeder voor het papflesje aanlengt. De handige draaiknop is uitgerust met een schaal van 100 ml tot 5 l. Eens het gewenste volume geselecteerd, volstaat het de zijkant van de knop aan te raken. Dankzij het Dynamic Flow Control System wordt de kracht van de straal bovendien aangepast aan de gewenste hoeveelheid water. Hoe meer water, hoe sneller de waterstroom. Niet alleen maakt deze kraan de maatbeker overbodig – tenminste toch om water af te meten – bovendien moet dit systeem waterverspilling tegengaan. Slim gezien.

blanco-volumekraan-03904511g-jpg

Met de Evol-S volumekraan van Blanco tap je exact de gewenste hoeveelheid water. (foto Blanco)