Originele tuinverlichting: weerbestendige staande lampen

september 06, 2019
Originele tuinverlichting: weerbestendige staande lampen

De avonden worden korter en frisser. Maar laat dit je er niet van weerhouden om ook nu nog te genieten van je terras en tuin. Sfeervolle tuinverlichting maakt je ‘buitenkamer’ zo mogelijk nog gezelliger dan overdag. De outdoor verlichtingstrend van het moment: staande lampen voor buiten. De outdoor ‘kamerlampen’ zijn weerbestendig, verplaatsbaar en dus overal inzetbaar. Bovendien zorgt deze originele en mobiele tuinverlichting zelfs op het terras voor een onvervalst huiskamergevoel. Of hoe buiten weer net iets meer als binnen gaat aanvoelen.

De ‘lampadair’ voor het terras

Het is een feit: buiten wordt steeds meer zoals binnen. We kleden ons terras aan met comfortabele sofa’s, tapijten en nu dus ook staande lampen die garant staan voor sfeervolle (herfst)avonden op het terras. De meeste vloerlampen voor buiten laten zich gewoon neerzetten waar het licht op dat moment gewenst is. Let wel: een stopcontact in de buurt is uiteraard handig. De staande tuinlampen bestaan ondertussen in allerhande maten, vormen én materialen. Voor sommige buitenlampen liet men zich duidelijk inspireren op het archetype van de ‘lampadair’ met typische lampenkap. Zo is er onder meer de nieuwe outdoor Soul vloerlamp van Antonangeli die tevens bestaat in een uitvoering voor binnen. Deze staande lamp combineert een lichte structuur in staal met een transparante kap in technisch textiel dat ook ons Belgisch najaarsweertje perfect trotseert én bovendien in de wasmachine kan. Nog enkele opmerkelijke modellen met een sfeervolle lampenkap: de nieuwe Club Lounge terraslamp van Royal Botania, de imposante Vibia Wind lamp met een weefsel in glasvezel en de Talenti Cleo lamp die deel uitmaakt van een totaalcollectie aan buitenmeubelen en accessoires.

(infra) Soul Floor outdoor lamp, een nieuw ontwerp van Romeo Guaricci voor het merk Antonangeli. (foto Antonangeli)

antonangeli-soul-1v4a09681-jpg

(infra) Club Lounge terraslamp van Royal Botania, een nieuwe en compactere versie van de Club lamp die nu zo’n 10 jaar geleden gelanceerd werd. (foto Royal Botania)

royal-botania-ams_1271_rbt_odr__def_scene-b_beeld-c_bd_print_16bit-jpg

(infra) Blikvanger van formaat: een buitenlamp uit de Wind-collectie van het Spaanse merk Vibia. (foto Vibia)

vibia_wind_4062_27-jpg

(infra) De Talenti Cleo lamp, een onderdeel van een totaalcollectie om je terras stijlvol aan te kleden. (foto Talenti)

talenti-cleo-alu-3-jpg

Boog- en vrijhangende buitenlampen

Graag een vloerlamp die voor licht zorgt vlak boven de terrastafel of outdoor loungehoek? En wil je daarbij geen hinder hebben van een centrale voet? Dan vormt een booglamp of staande lamp met vrijhangende lichtpendel misschien wel de uitkomst. Deze hebben als het ware een lange arm die het licht brengt tot waar het nodig is. Nieuw van Kettal is Half Dome lamp, ontworpen door Naoto Fukasawa en zowel beschikbaar met een rechte als een gebogen structuur. Zeer elegant is de Foscarini Twiggy Grid lamp die zijn naam alle eer aandoet: zo slank als een twijgje. Bijzonder flexibel is dan weer de Sestante Outdoor lamp van Modoluce. Deze laat zich draaien, kantelen en zelfs uitschuiven tot het licht exact is waar jij het hebben wilt.

(infra) Nieuw van Kettal: de Half Dome lamp, verkrijgbaar in 34 aluminium kleuren. (foto Kettal)

kettal-combi-jpg

(infra) De slanke Twiggy Grid vloerlamp die Marc Sadler ontwierp voor Foscarini. (foto Foscarini)

foscarini_twiggy_grid_2-jpg

(infra) De arm van deze Modoluce Sesante Outdoor lamp laat zich zowel kantelen als uitschuiven. Design Romano + Menegon + Ceneda. (foto Modoluce)

modoluce-sestante-outdoor-by-modoluce-2018-2-jpg

Eigentijdse en multifunctionele tuinverlichting in kunststof

Haal jij je neusje op voor kunststof in de tuin? Geen reden toe. Kunststof, en meer bepaald polyethyleen, leent zich perfect voor eigentijdse buitenmeubelen én –lampen met hoog designgehalte. Van Fatboy is de Edison The Giant, een staande lamp met kunststof kap. Dit model is dimbaar in drie standen, heeft een timerfunctie en laat zich desgewenst bedienen met een app. De Ulm-lamp van Vondom wordt geleverd met een afstandsbediening waarmee niet alleen de lichtsterkte maar ook de lichtkleur (bij de RGB-versie) kan aangepast worden. Tot slot zijn er nog een aantal merken die een draagbare en oplaadbare lamp aanbieden die je dankzij de optionele standaard of voet simpelweg kunt omvormen tot een staande lamp. Denken we daarbij aan Wever & Ducre met de nieuwe Costa Collection, Diabla met de Plisy lamp en Fermob met Balad. Ingenieus in al zijn eenvoud.

(infra) Edison The Giant: de grootste telg uit de Edison-lampenfamilie van Fatboy. (foto Fatboy)

fatboy_edison-the-giant_tinyhouse-2_jpg-rgb-jpg

(infra) De Ulm lamp van Vondom met wisselende lichtkleur. Design Ramón Esteve. (foto Vondom)

vondom-lamparas-diseno-lucesexterior-iluminacionparajardin-ulm-ramon-esteve-vondom-jpg

(infra) De Balad draaglamp van Fermob laat zich, danzij de optionele standaard, omvormen tot een staande lamp. (foto Fermob)

fermob-maquettefermob-654-copie-jpg

Designtoppers: in & out!

Afsluiten doen we met een aantal vloerlampen voor binnen én buiten die extra uitblinken door hun eigentijds design. Zo pakt het Italiaanse Flos uit met aangepaste outdoorversies van de designlampen Captain Flint en IC Lights F1 en F2. Hierdoor wordt het nu mogelijk om de designkeuzes voor het interieur door te trekken in de tuin. Nog zo’n pareltje is de recent gelanceerde Amidaba vloerlamp van Luceplan die zowel buiten als binnen voor een exquise designtoets zorgt. Dat doet tot slot ook de Sampei vloerlamp van Davide Groppi, verkrijgbaar als in- én outdoorlamp. Met zijn hoogte van maar liefst 440 cm steekt dit armatuur er letterlijk bovenuit. Uiteraard vooral geschikt voor hoge ruimtes (binnen) of grote tuinen (buiten).

(infra) Deze designtoppers van Flos zijn nu beschikbaar in een aangepaste outdoorversie. (foto Flos/Tommaso Sartori)

flos-combi-jpg

(infra) Nieuw van Luceplan: de Amidaba vloerlamp die niet onopgemerkt blijft. (foto Luceplan)

luceplan-amidaba-indoor-outoor-fam-g-arcit18-jpg

(infra) De Sampei buitenlamp van Davide Groppi, maar liefst 4,4 meter hoog. (foto Davide Groppi)

davide-groppi-buitenverlichting-sampei_outodoor_4_mod-jpg