Alternatieve wandbekleding: natuur aande muur

juli 12, 2019
Alternatieve wandbekleding: natuur aan de muur

Van plan je muren in een nieuw kleedje te steken? Het hoeft niet altijd verf of behang te zijn. Haal de natuur eens in huis met wandpanelen in hout, wandbekleding met kokosschalen of op basis van échte bloemen en kruiden. De natuur aan je muur met alternatieve wandbekleding.

Massief hout

Wat dacht je bijvoorbeeld van een muur bekleed met massief hout? Niet meteen bedoeld om de volledige kamer mee aan te kleden, maar wel ideaal om een accentmuur extra in de kijker te zetten. Zelfs een klein oppervlak kan al een groots effect teweegbrengen. Bijzonder zijn de wandpanelen met voorgemonteerde houtdelen van bijvoorbeeld Lalegno of PanelWood met uniek 3D-effect. De oppervlaktestructuur brengt de muur tot leven, telkens weer anders en met een uniek resultaat. Het gamma van Lalegno Wall Esthetics, recent nog gevoelig uitgebreid, biedt je de keuze uit notelaar, teak en eik met verschillende afwerkingen. Het zeer ruime gamma van PanelWood is op zijn beurt ingedeeld in diverse categorieën en evenveel stijlen. Graag een doorleefd cachet? Dan is er onder meer PanelWood Rough met gerecycleerd teakhout afkomstig van oude traditionele Javaanse huizen en vissersboten. Of PanelWood Barn met hout van oude schuren dat, nadat het werd schoongemaakt, gesorteerd en klaargemaakt voor montage, op deze manier een tweede leven krijgt in je sfeervolle woonkamer.

panelwood-barn_product1-jpg

panelwood-barn_product2-jpg

PanelWood Barn met hout van oude schuren dat hier een tweede leven krijgt. (foto PanelWood)

Dynamisch golfpatroon

Voor een meer eigentijdse uitstraling is er onder meer de spiksplinternieuwe Wave wandbekleding uit het Wood on Walls-assortiment van Cras. De lamellen, met afgerond oppervlak, zijn gemaakt uit thermo-vacuüm behandeld en dus verduurzaamd massief ayous- of essenhout. Dankzij de tand- en groefverbinding laten de lamellen zich gemakkelijk in elkaar klikken om een wandbekleding op maat te creëren. Wat het helemaal interessant maakt, is dat de lamellen verkrijgbaar zijn in verschillende breedtes: 35, 55 en 75 mm. Door deze formaten onderling te combineren, ontstaat er een boeiend en dynamisch golfpatroon. Het resultaat is eigentijds maar ook warm en laat zich perfect te combineren met andere trendmaterialen zoals marmer, koper of beton.

cras-wave_mix_brown-jpg

Nieuw van Cras: de Wave lamellen met golvend patroon voor een eigentijdse wandbekleding in warm hout. (foto Cras)

Exotische (kokos)noot

Naast hout zijn er nog heel wat natuurlijke materialen die zich lenen om verwerkt te worden tot wandbekleding. Wat dacht je bijvoorbeeld van mos, plantenwanden, schelpen, boomschors en de schaal van kokosnoot. Vooral dit laatste materiaal, een duurzaam restproduct, verrast wat de esthetische mogelijkheden betreft. Verkrijgbaar onder het merk PanelWood in zes varianten. Nog meer originele toepassingen met kokosschalen zien we bij het Franse Elitis, dat tevens een dosis kleur durft toe te voegen aan de met de hand gesneden en geschilderde stukjes schaal die op vierkante netten van 30 op 30 cm worden vastgehecht. Bijzonder is dat er bepaalde patronen aan het geheel worden toegevoegd die bovendien op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden. Of hoe een restproduct wordt opgewaardeerd tot een zeer exclusieve wandbekleding die op bewonderende blikken kan rekenen.

panelwood-cocos_1-jpg

PanelWood Cocos met stukjes kokosschaal als natuurlijke en bijzondere wandbekleding. (foto PanelWood)

elitis-rm_945_02_pro_4206-jpg

Elitis Coco Shells, een prachtige mozaïek van gekleurde kokosschaal. (foto Elitis)

Samengeperst hooi en bloesems

De natuur zien, voelen én ruiken… dat kan met de natuurlijke oppervlakken van het Oostenrijkse Organoid dat zich liet opmerken op de laatste woonbeurzen. Echt iets voor natuurliefhebbers op zoek naar een originele en op en top organische wandbekleding. Natuurlijke materialen zoals hooi en bloesems worden samengeperst tot een dun laagje dat daarna wordt aangebracht op een drager zoals behangpapier of plaatmateriaal. Dit duurzaam product behoudt niet alleen de kleur maar ook de geur van de natuurlijke ‘ingrediënten’ en verhoogt zo het welzijn in huis. Een innovatie die al heel wat awards in de wacht kon slepen en helemaal past in de woontrend die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt.

organoid_fuehlen_feel_1-jpg

organoid_tapete_wallpaper_montage-jpg

De natuur zien, voelen én ruiken met de Organoid wandbekleding. (foto Organoid)