Welke spiegel past in mijn interieur? 6 trends &tricks!

september 18, 2019
Welke spiegel past in mijn interieur? 6 trends & tricks!

Spiegels in huis? Niets nieuws, hoor ik je denken. Wel valt op dat de spiegel in het interieur de laatste tijd aanzienlijk aan belang heeft gewonnen. Dé interieurtrend anno 2019-2020: de decoratieve spiegel als artistieke en sculpturale blikvanger aan de wand. Daarnaast hebben spiegels nog een aantal belangrijke voordelen. De spiegel uitgespit in zes trends en tricks. Welke spiegel past bij jou?

1. Spiegels doen de ruimte groter lijken

Zit je haar en je outfit goed? De spiegel in de badkamer of de dressing kunnen we uiteraard niet missen. Maar het nut van een spiegel in het interieur gaat veel verder dan dat. Zo kunnen spiegels de woonkamer, hal of eender welke ruimte in huis aanzienlijk groter én lichter doen lijken. Een smalle gang? Met een wandspiegel wordt alles verdubbeld en oogt de ruimte eens zo groot. Is dit het voornaamste doel van de spiegel, dan luidt het advies: hoe groter, hoe beter. Wil je bovendien extra licht binnentrekken? Zorg dan dat het daglicht, dat binnenvalt via het raam, in de spiegels wordt weerkaatst. Indien er geen raam is, dan is er natuurlijk altijd het kunstlicht dat gereflecteerd wordt. Tevens zeer sfeervol: een spiegel met indirecte verlichting - ‘backlight’ - doorgaans in de vorm van leds die achter het spiegelvlak of de spiegellijst zijn weggewerkt.

(infra) Deze royale en statige Egon spiegel, nieuw van Mood by Flexform, weerkaatst het licht en doet de ruimte groter lijken. Design Samuel Accoceberry. (foto Mood by Flexform)

flexform-spiegel-jpg

2. Casual chic: de leunende spiegels

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… of op de vloer? Weet dat je spiegels heus niet altijd hoeft op te hangen. Vooral grote spiegels mogen steeds vaker gewoon op de vloer staan. Ze leunen schijnbaar losjes tegen de muur en voegen een vleugje ‘casual chic’ toe aan het interieur. Klassiek, landelijk of eigentijds interieur? Een herenhuis, hoeve of loft? Deze ‘spiegeltrend’ weet in elk interieur te aarden.

(infra) Nieuw van Porada: Odino, een ronde spiegel gevat in een vierkant kader. De optionele basis met regelbare voetjes maakt dat je de imposante spiegel veilig tegen de muur kunt laten leunen. Design Molteni & Baron. (foto Porada)

porada-spiegel-odino-tondo-1-jpg

(infra) De ‘leunende’ spiegel die de Belgische interieurstyliste Bea Mombaers ontwierp voor Serax. Verkrijgbaar in het wit of zwart. (foto Serax)

serax-spiegel-hoomed-jpg

3. Ronde spiegels zijn hot

Nog een opvallende interieurtrend: ronde spiegels zijn erg in trek. Dit hoeft ons niet te verbazen, ronde vormen doen het tegenwoordig sowieso goed in het interieur. Je kan kiezen voor één grote ronde spiegel of een collage van verschillende ronde spiegels die samen één decoratief geheel vormen. Telkens anders, steeds uniek.

(infra) De Aged Mirros spiegelcollectie van Notre Monde, met onder meer deze ronde exemplaren in diverse formaten en uitvoeringen, is een knipoog naar de vintage woontrend die tegenwoordig speelt. (foto Notre Monde)

notre-monde-ronde-spiegels-jpg

(infra) De Killa spiegels, nieuw van Ames, hebben een natuurlijk frame van handgevlochten vezels van de Areca palm. Combineer verschillende ronde vormen en kleuren voor een bijzonder resultaat. (foto Ames)

ames-ambiente_killa-jpg

4. Kunstzinnige spiegels

Sommige spiegels hebben dan weer de allures van een heus kunstwerk. Niet alleen het frame maar ook het spiegeloppervlak wordt voorzien van artistieke, grafische en kleurrijke elementen. Deze zorgen, in combinatie met het spiegelbeeld van je interieur, voor een verrassend effect. Een interieurtrend die aanslaat en zich ook dit najaar zal doorzetten.

(infra) Deze Mika spiegels zijn het resultaat van een samenwerking tussen Deknudt Mirrors en illustrator Inge Rylan. Haar werk wordt ook hier weer gedefinieerd door twee belangrijke elementen: zeefdruk en Japanse esthetiek.(foto Deknudt Mirrors)

deknudt-new-collection-september-2019-30-jpg

(infra) De Mirage spiegels van Tivoly by Normann Copenhagen hebben geometrische figuren die je kunt combineren tot nieuwe patronen. (foto Normann Copenhagen)

normann-copenhagen-tivoli-mirror-jpg

(infra) De M mirror van Notre Monde, geïnspireerd op het werk van Mondriaan. (foto Notre Monde)

notre-monde-spiegel-mondriaan-tgn-020667-m-wall-mirror-1-jpg

(infra) De Magis Vitrail spiegels met verschillende geometrische vormen en kleuren. Design Inga Sempé. (foto Magis)

magis-vitrail-group-lr-n-b-jpg

5. De ‘slimme’ spiegel

Een trend van een heel andere strekking is de ‘slimme’ spiegel die zijn weg vindt naar het huis – en vooral de badkamer – van nu en morgen. De smart mirror – als onderdeel van het ‘smart home’ – is een feit. De spiegel is uitgerust met een touchscreen, ingebouwde camera, luidsprekers, wifi en Bluetooth. Ook spraakbesturing behoort tot de mogelijkheden. Naar het nieuws luisteren of de files raadplegen terwijl je je scheert of opmaakt? Of liever naar je lievelingsmuziek luisteren of je facebook checken? De slimme spiegel ontplooit zich als een gepersonaliseerd informatieplatform dat klaar is voor jou én voor de toekomst.

(infra) De Smart Mirror van Mues-Tec, in België vertegenwoordigd door Van Marcke. (foto Mues-Tec/Van Marcke)

van-marcke-33687156508_b4b7643bb0_o-jpg

6. De spiegel en Feng Shui

Tot slot nog even meegeven dat spiegels en Feng Shui onlosmakelijk verbonden zijn. Spiegels helpen om de energiestromen te versterken en in de juiste richting te sturen. Laat de spiegel wel steeds iets moois of van waarde weerspiegelen. Zo verdubbel je de schoonheid. Een spiegel bij de eettafel? Doen! Deze zorgt voor extra chi en komt de sfeer ten goede. Vermijd spiegels in rommelige kamers, hou de spiegel schoon en vervang een gebarsten spiegel. Een spiegel in de slaapkamer is, tenminste volgens de leer van Feng Shui ook niet zo’n goed idee, zeker als die het bed weerspiegelt. De versterkte energiestroom is niet bevorderlijk voor de nachtrust.

(infra) Studio Kronos ontwierp voor Cattelan Italia deze Hawaii Magnum spiegel. Hier in de eetkamer hangt hij volgens de leer van Feng Shui helemaal op zijn plaats. (foto Cattelan Italia)

cattelan-italia-hawaii-magnum-01-jpg