Zoeken
  • Eva Goossens

Meer ergonomie in de keukenOf je nu een fervente hobbykok bent of gewoon ’s avonds een potje kookt voor het gezin, het belang van een doordachte ergonomie in de keuken mag niet onderschat worden. Een ergonomische keuken is een rugvriendelijke keuken die goed georganiseerd is. Een juiste werkbladhoogte, doordachte positie van de toestellen en goede indeling van de kasten en laden helpen je al een heel eind op weg.

Ergonomische werkbladhoogte

Beginnen bij het begin: de werkbladhoogte. Doe de test: als je je arm in een hoek van 90° houdt, zou de onderarm zo’n 12 à 15 cm boven het werkblad moeten uitkomen. Wat merken we? De standaardhoogte van 90 cm is doorgaans net te laag, zeker voor personen van 1m70 en groter. Gelukkig kunnen veel keukenbouwers hier ondertussen flexibel op inspelen door een variabele hoogte. Voor personen tussen de 170 en 195 cm wordt er doorgaans geopteerd voor aanrechthoogte van 95 cm. Maar ook een nog meer gepersonaliseerde aanpak is in veel keukenzaken mogelijk, trouwens zowel qua kasthoogte als -diepte. Extra voordeel: meer opbergruimte! In principe mag de kookplaat dan net weer iets lager (een 10-tal centimeter), om gemakkelijk in de potten te kunnen roeren. Een verlaagde kookzone valt dus te overwegen. Ligt de kookplaat in hetzelfde vlak als het aanrecht waarop je de ingrediënten voorbereidt, dan kiezen velen ervoor om uit esthetische overwegingen dezelfde hoogte aan te houden. Spenderen beide partners evenveel tijd aan het werkblad? Dan komt het er op aan om een mooi gemiddelde te vinden. Besluit: neem de tijd om de verschillende hoogtes én dieptes in de keukentoonzaal te ervaren en laat je adviseren alvorens de knoop door te hakken.

(foto infra) Nieuw van Blum: de Space Step sokkellade met geïntegreerd opstapje zodat ook jonge kinderen aan het aanrecht of de spoeltafel kunnen. En jij ook makkelijker aan de inhoud van de bovenkasten kan.


#interieur #blog #keukens #ergonomie


4 keer bekeken0 reacties