Verlichting

Bekijk:

Wilt u duurzame verlichting?

De eerste vraag die u zichzelf af zal moeten vragen is welke mate van duurzaamheid u nu eigenlijk terug wilt zien bij de lampen. Als u echt duurzaam wilt doen zal u automatisch uitkomen bij de LED lampen. Deze lampen zijn op het gebied van duurzaamheid de ware koning. Door de lage verbruikskosten zal u in de maand aanzienlijk veel geld kunnen besparen op de energiekosten. Geeft u echter niet zoveel om duurzaamheid dan zijn er enkele lampensoorten die een veel warmer licht uit kunnen stralen, hier komen wij zo nog op terug.

Wat voor soort kleur moet het zijn?

Per ruimte en per kamer zal er een ander soort kleur nodig zijn voor de verlichting. Wanneer u s’ avonds na het werk voor de tv zit wilt u een warme lamp hebben. Dit zorgt namelijk voor een rustgevend gevoel, een prima sfeer voor in de woonkamer. Dit geldt ook zo voor de eettafel, hier zijn zeer felle lampen af te raden. Wilt u echter verlichting plaatsen in bijvoorbeeld de badkamer of de garage dan zal u echter wel moeten letten op een felle lampensoort. Deze zorgen er nu eenmaal voor dat u genoeg licht in de kamer heeft om alles te zien.

Spots, balken of wandlampen

Wanneer u weet wat voor soort verlichting u in huis wilt hebben en wat voor soort kleur u graag terug wilt zien bij u in de woning zal u moeten kijken naar de soort lamp die u wilt hebben. Spots zijn ideaal om toe te passen bij een bepaalde ruimte die goed verlicht moet zijn. Het zijn lampen die een geconcentreerde lichtstraal ergens op zullen schijnen. Balken daarentegen zorgen ervoor dat de gehele kamer verlicht zal worden, handig voor in de schuur of in de garage. De normale wandlampen of sta-lampen zijn juist weer geschikt om te gebruiken voor bij u in de woonkamer. Bij verlichting is het dus het belangrijkste om te kijken naar de soort ruimte die u wilt verlichten. Als het gaat om een kamer waar u ontspant of waar u samen gaat zitten is het mooier om te kiezen voor de warme lampen. Deze zien er toch net even wat rustgevender uit dan een felle LED lamp. Wil je daarentegen alles goed kunnen zien, zoals in een badkamer, dan is een felle LED spot wel weer aan te raden. Stel uzelf dus even goed de vraag: “naar wat voor soort verlichting ben ik eigenlijk op zoek?”.